Na granici s Portugalom
97

Špansko selo Salto de Castro se prodaje za 260.000 eura

D. B.
Selo Salto de Castro, koje se nalazi na sjeverozapadu Španije, ponuđeno je na prodaju po cijeni od 260.000 eura.

Selo je smješteno na granici Španije s Portugalom u provinciji Zamora, a udaljeno je tri sata vožnje od Madrida. U selu ima mnoštvo građevina koje se inače mogu pronaći u malom španskom gradu, posjeduje 44 doma, hotel, crkvu, školu, gradski bazen pa čak i barake koje su se koristile za smještaj civilne garde.

No, selo nema stanonvnika jer je napušteno prije više od tri desetljeća. Trenutni vlasnik ga je kupio početkom 2000-tih s namjerom da ga pretvori u turističku lokaciju, ali je njegov plan osujetila kriza u eurozoni.

"Vlasnik je imao san da posjeduje hotel, no sve je zaustavljeno. Njegova želja je da se takav projekt ipak ostvari u budućnosti", rekao je Ronnie Rodriguez iz kompanije Royal Invest koja predstavlja aktuelnog vlasnika.

"Prodajem selo jer živim u gradu te ga ne mogu održavati", kazao je vlasnik koji je u svojim osamdesetim.

Oglas je privukao veliko interesovanje te je zabilježio više od 50.000 posjeta za svega nekoliko dana, a želju za kupovinom je direktno pokazalo oko 300 ljudi. Upiti dolaze iz Rusije, Francuske, Belgije i Velike Britanije, a jedan od zainteresovanih je već dao kaparu za kupovinu.

Selo Salto de Castro je izgradila kompanija Iberduro koja se bavi proizvodnjom električne energije, a namijenila ga je za smještaj porodica radnika koji su radili u blizini na rezervoaru početkom pedesetih godina prošlog stoljeća. Ipak, nakon završetka projekta su se porodice odselile pa je selo potpuno napušteno krajem osamdesetih.

Ranije se selo također nudilo na prodaju, ali po cijeni od 6,5 miliona eura, no niko se nije javio. Vremenom je vandalizovano pa je i tražena suma dramatično manja. Danas se prodaje za 260.000 eura.

Budućem vlasniku će trebati više novca kako bi uredio selo i privukao posjetitelje, a procjenjuje se da je potrebna investicija oko 2 miliona eura kako bi postalo 100 posto funkcionalno i profitabilno.