Putovanja
19

Singapurski aerodrom Jewel Changi će biti najljepši na svijetu

Klix.ba
Aerodrom i raj su dva pojma koja ne idu zajedno, ali bi se to uskoro moglo promijeniti. Singapurski aerodrom Jewel Changi će izgledati poput raja za putnike kada bude završen 2018. godine.

Fotografije objavljene na internetu otkrivaju građevinu napravljenu od čelika i stakla u kojoj se nalaze mnoštvo biljaka i veliki vodopad. Ako aerodrom bude izgrađen prema prijedlozima, postat će vjerovatno najljepši na svijetu.

Masivna građevina će imati 10 spratova, pet ispod i pet iznad zemlje. Osim teminala i onoga što ima svaki aerodrom, Jewel Changi će imati prodavnice, centre za odmor, zabavu i rekreaciju.

Aerodrom će biti napravljen na mjestu gdje se nalazi stari parking u blizini postojećeg Terminala 1 aerodroma Changi i bit će neprimijetno spojen sa ostalim terminalima.

Centralni dio Jewel Changija će biti Šumska dolina, vrt s pet spratova s hiljadama stabala, paprati i grmova, a putnici će moći uživati u šetnji.

"Želimo napraviti prostor gdje će se moći obavljati aktivnosti specifične za vanjsko okruženje", rekao je glasnogovornik aerodroma Robin Goh.

Aerodrom će biti u obliku krofne, a kroz njegov šuplji centralni dio će se spuštati vodopad Rain Vortex visok 40 metara. Bit će to najveći vodopad u unutrašnjosti na svijetu. Tokom noći će postati show svjetlosti i zvuka.

Putnici će moći odsjesti u hotelu koji će imati 130 soba. Postojat će i mjesta na kojima će putnici moći čekirati karte i predati prtljag mnogo prije standardnog vremena za check-in.

Bit će napravljene i nove podzemne veze aerodromskih terminala i željeznice.

Završetak izgradnje aerodroma Jewel Changi se očekuje 2018. godine.