Putovanja
344

Bosna i Hercegovina među najljepšim i najneposjećenijim zemljama svijeta

Klix.ba
Mostar, Bosna i Hercegovina
Za turiste koji traže malo neobičnije, manje poznate destinacije i lokacije za svoja ljetovanja, evo liste "neistraženih", neobičnih zemalja koje mogu posjetiti.

Ovo je, po izboru sitea News.com.au sedam najzanimljivijih i najljepših, ali najslabije posjećenih lokacija na planeti. Na ovoj se listi na prvom mjestu našla upravo Bosna i Hercegovina.

Bosna i Hercegovina

Ova mala zemlja u srcu Evrope najpoznatija je po ratu koji se desio prije dvije decenije, te je ostala jedna od najneistraženijih "ljepotica". Ova balkanska zemlja nudi oboje – i kulturna, ali i prirodna bogatstva, a životopisni gradovi poput Banje Luke i Mostara, kao i brojnih planina su nešto što svakako trebate posjetiti, savjetuje site News.com.au.

Uzbekistan

Samarkand, Uzbekistan
Samarkand, Uzbekistan

Bar kad je u pitanju turizam, centralna Azija je još uvijek jedna od najneistraženijih regija u svijetu. Samarkand, put svile… tradicionalno putovanje kroz Aziju je čarobno iskustvo koje trebate doživjeti.

Papua Nova Gvineja

Papua Nova Gvineja
Papua Nova Gvineja

Ovaj se otok ne pojavljuje često na mapi ljubitelja putovanja, a više od polovine turista koji svrate su posjetitelji iz Australije. Papua Nova Gvineja nije mjesto za masovni turizam, ali je prepuna turističkih atrakcija koje promovišu lokalnu kulturu.

Burundi

Burundi
Burundi

Ljudi se za Istočnu Afriku odlučuju uglavnom kako bi posjetili Keniju ili Tarzaniju.

"Mi smo najnepoznatiji", kaže Valentin Kavakure, šef marketinga u jednoj tursitičkoj agenciji.

Ipak, iako je tako, ova mala, "zabačena" zemlja nudi brojne zanimljivosti – drevne prizore, tropske predjele, kao i jezero Tanganyika, drugo najveće jezero u Africi.

''Ovdje je sve autentično'', kaže Kavakure.

Sierra Leone

Sierra Leone
Sierra Leone

Građanski rat je ovu zemlju vratio decenijama unazad. I iako je danas situacija u ovoj zemlji mirna, nju uglavnom posjećuju ili biznismeni ili pak članovi humanitarnih organizacija. Ipak, vlasti se nadaju kako će prelijepim plažama i ekološki održivim turizmom ponovo privući goste iz svih dijelova svijeta.

El Salvador

 El Salvador
El Salvador

Ova centralnoamerička zemlja možda jeste mala, ali nudi oko 300 kilometara obale na Pacifiku - raj za surfere. Od 2012. do 2013. godine, broj turista iz Evrope je porastao sa 25,744 na 32,344. Jedini problem jeste(ne)sigurnost: El Salvador je prepun kriminala.

Kolumbija

Kolumbija
Kolumbija

Iako je ova južnoamerička zemlja ogromna, turisti radije preferiraju Argentinu, Brazil i Peru. Ipak, Kolumbija je fascinantna zbog svoje raznovrsne historije, te turističkih atrakcija koje uključuju nacionalne parkove Tayrona i Cocuy, te kolonijalni grad Cartagena.