"Muraka"
106

Prvi luksuzni podvodni hotel otvoren na Maldivima

Klix.ba
Foto: Conrad Hotels & Resorts
Luksuzni resort Conrad Maldives Rangali Island na Maldivima otvorio je podvodni hotel koji je smješten pet metara ispod površine Indijskog okeana. Hotel je nazvan "Muraka", što u prijevodu znači koralj i prvi je podvodni hotel na svijetu.

"Muraka" posjeduje privatnu teretanu, bar, bazen, kupatila s kadom okrenutom prema okeanu i podvodne spavaće sobe s pogledom na okean. Spiralnim stubištem spojen je s gornjim spratom na kojem se nalaze velika spavaća soba, dnevni boravak i kupatilo. Posljednji sprat nalazi se iznad vode, a čini ga paluba na kojoj se možete sunčati.

Noć u podvodnom hotelu "Muraka" košta 50.000 dolara s tim da u hotelu možete ostati minimalno četiri noći. Uz ovaj paket dobit ćete i ličnog kuhara, a na raspolaganju ćete imati privatni brod.

Hotel "Muraka" izgrađen je u Singapuru, na kopnu, a zatim je specijalnim brodom prebačen na Maldive. Nakon što je spušten u vodu pričvršćen je betonskim stubovima.

Vrijednost projekta je 15 miliona dolara i predstavlja drugi poduhvat kompanije Conrad Hotels & Resorts u podvodnoj arhitekturi i tehnologiji. Prvi je bio podvodni restoran Ithaa koji je prije 13 godina otvoren u istom resortu.