Zabava je u drugom planu
0

FOTO+VIDEO / Posjetioci rijetko navraćaju u sjevernokorejski Disneyland

Sarajevo-x.com
Uz reputaciju kakvu ima Sjeverna Koreja nimalo ne čudi da je jedan zabavni park u toj zemlji u poprilično lošem stanju.

Moglo bi biti da je do nedostatka entuzijazma kod ljudi koji su u totalitarnom režimu više skoncentrisani na neke druge stvari nego na zabavu. Ili ih je jednostavno strah da bi ih zabava u sjevernokorejskom Disneylandu - Mangyongdaeu - mogla koštati života.

Priče posjetilaca zabavnih parkova u ostalim dijelovima svijeta pune su utisaka i različitih dešavanja, no čini se kako je u Sjevernoj Koreji situacija bitno drugačija.

Britanski novinar Alex Hoban uspio je načiniti fotografije zabavnog parka koji se nalazi 12 km od glavnog grada Pyongyanga. Svakako, imao je pratnju.

"Moj vodič insistirao je na priči kako je park otvoren sedam dana u sedmici i da je uvijek prepun ljudi. Ispostavilo se da su njegove tvrdnje smiješne, kad smo stigli park je izgledao sablasno", kaže Hoban.

On je dodao da je po dolasku na odredište neko vrijeme bio zadržan u autobusu, zajedno s drugim turistima. Ubrzo je shvatio kako ljude dovode u park sa zadatkom da se prave kao da se zabavljaju uz izričitu naredbu kako da se ponašaju.

Na fotografijama i snimku se može vidjeti kako skromno izgleda park u koji, očito, posjetioci jako rijetko navraćaju, prenio je Daily Mail.