Putovanja
86

Ponude za ljetovanje u regiji: Albanija nova atrakcija, povećan interes za Crnu Goru

Klix.ba
Bosanci i Hercegovci neće ove godine u velikom postotku putovati na godišnje odmore van BiH. Turističke agencije zabilježile su pad prodaje aranžmana za sve destinacije, no za sve oni koji se, pak, odluče ima povoljnih i dobrih aranžmana koji se tiču ljetovanja u regiji.
Albanija
Albanija

Albanija nova atrakcija

Albanija je na putu da postane hit destinacija te iz godine u godinu privlači sve veći broj turista iz BiH.

Turistička agencija Sol Azur nudi aranžmane od 349 KM za pet noćenja i šest dana u hotelu sa tri zvjezdice. Agencije Ventura Travel Agency i Centrotours vas vode u albanski Drač. Aranžaman Venture Travel Agency - sedam noćenja s doručkom koštat će vas 455 KM, a u pitanju je hotel sa četiri zvjezdice. Polasci su iz Tuzle, Gračanice, Doboja, Zenice, Sarajeva i Mostara.

Ukoliko želite polupansion, doplatit ćete 95 KM po osobi. Djeca do 12 godina ostvaruju popust od 50 posto.

Aranžman Centrotoursa: 415,00 KM za sedam polupansiona u hotelu sa tri zvjezdice, dok će vas isti aranžman u hotelu sa četiri zvjezdice koštati 625 KM. U cijenu nije uračunat prevoz koji košta 69 KM.

Ukoliko se želite smjestiti privatno, cijene su od 20 eura za noć u apartmanu od preko 60 metara kvadratnih. Službena valuta je lek (1 euro = 139 leka), ali u svim prodavnicama, kafićima i restoranima primaju i eure.

Crna Gora
Crna Gora

Crna Gora - zabava, odmor i ljepota Jadrana

Ukoliko se odlučite za zemlju bliže od Albanije, Crnu Goru, zabava i odmor su zagrantovani. Golden Tours nudi različite lokacije i mjesta, a najatraktivnija je Budva u kojoj su cijene već od od 60 KM po danu u hotelu sa dvije zvjezdice do 900 KM u najluksuznijim hotelima. U cijenu je uključen polupansion.

Sutomore važi za grad zabave do ranih jutarnjih sati. U hotelu sa dvije zvjezdice platit ćete 56 KM po noći, a ukoliko želite polupansion, doplatit će te 16 KM po danu. Bar je skuplji i ispod 80 KM nema aranžmana. Ako se odlučite za Ulcinj najjeftiniji aranžman Goldena je 62 KM, dok je za Herceg Novi 115 KM. U većini hotela minimalan boravak je tri noći, jer za manji broj noćenja plaćate 30 posto od cijene dodatno. Boravišna taksa iznosi 2,40 KM po danu za odrasle osobe, dok je za djecu do 12 godina 1 KM.

U ovom aranžmanima putujete vlastitim prevozom.

Ventura Travel Agency nudi aranžman u Ulcinju za 439 KM, a uključeno je sedam noći s polupansionom u hotelu sa tri zvjezdice. Cijena prevoza je uključena.

Centrotours nudi veći broj aranžmana za različite gradove. Najjeftiniji je za Ulcinj, 50 KM po danu s polupansionom u hotelu sa tri zvjezdice. U Sutomoru ćete platiti 62 KM po danu za isti aranžman u hotelu s tri zvjezdice.

Za Herceg Novi potrebno je da izdvojite 107 KM po danu. Djeca do četiri godine mogu besplatno, a do 12 godina imaju 30 posto popusta. Doplata za puni pansion je 30 KM po danu.

Ukoliko se odlučite na privatni smještaj sobe se mogu iznajmiti od 16 do 20 KM, dok su cijene apartmana od 50 KM.

Hrvatska - čisto more

Susjedna nam zemlja je i dalje nezaobilazna destinacija bh. građana, iako je njenim ulaskom u EU smanjenja potražnja za ljetnim aranžmanima.

Putem agencije Sol Azur najjeftiniji aranžman je u Tučepima - 462 KM za sedam noćenja sa polupansionom. Cijene u Dubrovniku su od 693 KM za sedam polupansiona u hotelu sa četiri zvjezdice, do 5.000 u hotelima s pet zvjezdica. Ako ste uspjeli uštedjeti mnogo novca, onda ćete u Cavtatu za uslugu All Inclusive platiti 1.120 KM za sedam dana u hotelu sa tri zvjezdice. U Gradcu su cijene od 665 do 1.400 KM za sedam dana. Otoci su nešto skuplji. Aranžman za Korčulu je 518 KM s polupansionom, dok je na Mljetu najniža 819 KM s tim da je obavezna kupovina ulaznice za nacionalni park.

Djeca od 2 do 12 godina imaju 50 posto popusta, a popust na pomoćni ležaj iznosi 30 posto. U cijene nije uključena boravišna taksa koja iznosi 2 KM po danu, a djeca do 12 godina je ne plaćaju.

Ukoliko se odlučite na Pag s Golden Toursom izdvojit ćete 1.500 KM za sedam noćenja u ekskluzivnom hotelu. U cijenu je uključen polupansion.

Centrotours također ima različite ponude za Hrvatsku. Ako želite uslugu All Inclusive na Korčuli izdvojit ćete 81 KM po danu, na Pelješcu 149 KM po danu, a u Trpnju na Pelješcu 128 KM po danu.

Privatni smještaj su od 15 KM za sobe, a 70 KM pa više za apartmane.

BiH - Neum

Ukoliko se odlučite za domaću varijantu i ljetovanje u Neumu putem Centrotoursa imate aranžmane u raznim hotelima. Najjeftinija cijena je 70 KM po danu u hotelu sa tri zvjezdice sa polupansionom, dok jedno dijete do 12 godina boravi gratis. Za hotel sa četiri zvjezdice izdvojit ćete 120 KM po danu.

Iznajmljivanje apartmana s pogledom na more košta od 60 KM pa naviše, dok se sobe mogu naći i po cijeni od 10 KM.