Putovanja
4

Podvodna čuda u Crvenom moru: Korali koji svijetle duginim bojama

Piše: E. F.
Foto: University of Southampton
Nevjerovatni prizori u morskim dubinama (Foto: University of Southampton)
U dubinama Crvenog mora, postoji jedan čaroban svijet u kojemu korali osvjetljavaju tamine morskih dubina.

Svjetla u duginim bojama osvjetljavaju dno mora i pružaju najnevjerovatnije prizore koje ste ikad vidjeli.

Postojanje florescentnih korala nadaleko je poznato u ovim vodama ali su nedavno otkriveni novi koralni krebenovi koji svjetle na apsolutno očaravajući način.

Na dubinama od 50 i 100 metara ove boje nisu ranije primjećivane uprkos plitkim vodama u kojima se nalazi greben.

Neki od tih korala i mijenjaju boje kada se izlože ultraljubičastom svijetlu pa iz svoje prirodne zelene boje počnu da svijetle crvenim nijansama, piše BBC.

Korali svijetle i folurescentnim narandžastim i crvenim bojama. S obzriom da se nalaze na velikoj dubini njihov sjaj je još i jači jer upijaju svu slabašnu svjetlost koja dopire do njih.

"Ovi fluorescentni pigmenti su zapravo proteini", objašnjava Jörg Wiedenmann sa Univerziteta u Southamptonu u Coral Reef laboratoriji u Velikoj Britaniji .

"Kad su osvijetljena plavom ili ultraljubičastim svjetlom, oni vrate svjetlost od dužih valnih dužina, kao što je ona crvene ili zelene boje."

Wiedenmann i njegove kolege objavili su nove uvide u svijetla grebena u časopisu PLoS One.

Boje su, kako su pojasnili, pigmenti iz koralja u plitkoj vodi koje ih štite od svjetlosnog stresa ili previše izlaganja. Oni služe kao neka vrsta kreme za sunčanje za korale koja štititi njihove "simbiotske alge".