Putovanja
26

Planinsko selo sa šest stanovnika

Anadolija
Na sjeveroistoku Turske, u administrativnoj nadležnosti Artvina, na nadmorskoj visini od 1.200 metara smješteno je selo Ciralar koje se preko zime svodi na svega šest stanovnika, a koji su svi članove jedne porodice.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Stanovnici sela bave se stočarstvom i zemljoradnjom. Većina stanovnika su stariji ljudi. Ljeti ih ima oko 30, a zimi, kada uslovi za život na planini postanu teški, broj stanovnika Ciralara svede se na svega šest.

Većina ih odseli u sedam kilometara udaljeni Ardanuc, ali jedna grupica ne napušta svoj dom. Među onima što ostanu je i Ferdi Mercan (27). U selu živi sa suprugom, dvoje djece i roditeljima. Njegova porodica ovdje se doselila iz drugog sela, koje je od Ciralara udaljeno svega tri kilometra. Ovdje su od države iznajmili zemlju na kojoj rade i od koje žive. 

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"U ovom selu živim već 13 godina. Najmanje sedam mjeseci u godini ja i moja porodica bavimo se stočarstvom. Posljednje četiri godine u selu boravimo neprestano tokom cijele godine", istakao je Mercan te nastavio kako za život zarađuje od prihoda od zemljoradnje. 

"Mi jedemo isključivo ono što dobijemo iz prirode. Ništa ne uzimamo iz grada. Zimu provedemo čuvajući selo, a čim se pojave prvi vjesnici proljeća vraćamo se na posao", kazao je on. 

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Porodicu Mercan, kako ističu, nije strah što zimske mjesece u provedu sami u planini. Jedino što im predstavlja manji problem jesu divlje životinje koje nerijetko nanesu materijalnu štetu domaćim životinjama i usjevima porodice Mercan. 

Kako je kazao Ferdi Mercan, on i njegova porodica sretno žive u svom selu. On je kazao i da ne želi odseliti bilo gdje drugo te da upravo u ovom selu želi dočekati posljednje dane svog života.