Putovanja
226

Otkačena država: Andora ima dva princa, dva granična prelaza i manjak vlastitih građana

Piše: I. P.
(Foto: Jasmin Hadžiahmetović/Klix.ba)
Počevši od same zastave, Andora je svojevrsni proizvod utjecaja Španije i Francuske koje su kreirale današnji izgled ove zemlje.

Druga najveća "mikronacija" u Evropi, odmah nakon Luksemburga, locirana je i zatvorena između Španije i Francuske na površini od 468 kvadratnih kilometara. Njen glavni grad zove se Andorra la Vella, a i pored izuzetno male veličine država je podijeljena na sedam provincija.

Država je po mnogo čemu jedinstvena u svijetu jer nema nijedan aerodrom ili željezničku stanicu. Ukoliko njeni građani žele putovati vozom, najbliža stanica nalazi se u Francuskoj u gradiću L'Hospitalet-pres-l'Andorre, čije ime u slobodnom prijevodu znači "Bolnica blizu Andore".

Najbliži aerodrom je onaj u Toulouseu, a udaljen je čak tri sata kontinuirane vožnje planinskom, ali dobrom cestom. Kada smo kod cesta, u Andoru se može ući preko samo dva granična prijelaza na zapadu i jugu zemlje. Naravno, možete koristiti i dva izuzetno mala i nepoznata prijelaza, te jedan koji se doslovno nalazi na farmi.

Ekonomija Andore zasniva se na turizmu i bankarstvu, a većina hrane za njeno stanovništvo uvozi se iz Španije ili Francuske. S druge strane, spomenuti građani uglavnom uopće nisu državljani Andore. Čak 66 posto stanovništva zapravo su državljani Španije, Francuske i Portugala.

To znači da čak dvije trećine građana Andore uopće nemaju pravo glasa ili legalnu mogućnost zaposlenja u državnim službama.

Zbog raznolikosti stanovništva u Andori postoje francuske i španske škole, mada je zvanični jezik zapravo katalonski. Interesantna posljedica jeste da većina građana govori tri ili više jezika.

Na čelu države se nalaze dva princa, što je jedinstven slučaj u svijetu. Još interesantnije je to da su dva princa gotovo po pravilu biološki nepovezana, jer je jedan zapravo predsjednik Republike Francuske, dok je drugi biskup Urgella, malog okruga u Kataloniji.

Ipak, pravu vlast drži premijer kojeg bira tek 33 posto građana jer, kao što smo spomenuli, većina građana uopće nisu državljani Andore.

S obzirom na to da je Andora "porezni raj", čelnici zemlje su oprezni kada je u pitanju broj ambasada u svijetu. Imaju ih samo šest, dok na svojoj teritoriji dopuštaju rad samo dviju. Naravno, riječ je o predstavništvima Francuske i španije.