Putovanja
57

Nevjerovatne noćne fotografije New Yorka snimljene iz helikoptera

Klix.ba
(Vincent Laforet)
Dobitnik Pulitzerove nagrade fotograf Vincent Laforet je učestvovao u misijama snimanja iz aviona širom svijeta, stavljajući svoj život u ruke pilota kako bi uradio neke fotografije koje niko drugi ne može.

U novembru prošle godine je uradio nevjerovatne snimke iz helikoptera. Laforet je uradio noćne fotografije o kojima je sanjao 20 godina.

Laforet i njegov pomoćnik koji ga je pratio na let morao je poduzeti neke mjere opreza kako bi se osiguralo da ništa ne bi ispalo iz helikoptera.

"Sve što ispadne, posebno na toj visini, postaje projektil. Želim biti siguran da ljudi razumiju da je ovo veoma opasna stvar", rekao je Laforetov pomoćnik.

Naravno, jaki vjetrovi i vibracije na visini od dva kilometra su poljuljali čak i Laforeta, čovjeka koji se popeo na vrh Empire State Buildinga bez sigurnosnih kablova.

"Oslanjate se na tu turbinu. To nije avion, neće tek tako da klizi. Najstrašnije je kako se ranjivo osjećate kada se jednom nađete visoko gore", rekao je Laforet sa osmijehom.

Noseći zaštitnu opremu, Laforet je rekao da je sjedio na ivici helikoptera, naginjući se kroz otvorena vrata kako se dijelovi helikoptera ne bi našli na fotografijama.

"Ne možete a da ne pustite mašti na volju i pomislite kako bi to bio jedan dug pad... Bio sam na nekim stvarno ludim mjestima, ali ovo je jedna od situacija u kojoj sam zastao i zaista se iznenadio", opisao je Laforet.