Otrgnut od zaborava
0

Napravljena replika “Titanica” od 20 miliona eura

Sarajevo-x.com
Iako nikada neće zaploviti na kobnu vožnju kao “pravi” prije 98 godina, "Titanic" je “živ i zdrav” u ruralnom dijelu američke savezne države Tennessee.

Brod je visok 30 metara, ima tri palube i predstavlja 50 posto prednjeg dijela slavnog broda, a očekuje se oko milion posjetitelja svake godine. Projekat je koštao 20 miliona eura, gradnja je trajala godinu dana, a "Titanic of Pigeon Forge" predstavlja najveću svjetsku muzejsku atrakciju, piše "Daily Mail".

Uz brod je napravljen i deset metara visoki kobni ledeni brijeg, a cilj muzeja je podsjećanje na pogibiju 2.208 putnika i članova posade 15. aprila 1912. godine.

"Pigeon Forge Titanic" drugi je takav brod u SAD-u, a njegov brat blizanac nalazi se u Bransonu, Missouri.

"Ovaj muzej nije 'voz smrti' ili muzej u holivudskom stilu. On predstavlja interaktivno iskustvo koje posjetiteljima dočarava slavu i tragediju priče o Titanicu", rekla je Mary Kellogg-Joslyn, vlasnica muzeja.

Na ulazu u brod posjetitelji imaju priliku vidjeti identičnu repliku "velikih stepenica" vrijednu 800 hiljada eura.

"Na brodu je zaposleno 75 radnika odjevnih u odjeću iz tog vremena. Na njemu se još nalaze i redari i kapetani, koji putnicima pružaju sve informacije o brodu", rekla je Kellog-Joslyn.

Unutar broda svi zainteresovani mogu pogledati oko 400 originalnih predmeta sa “Titanica”. Među njima se nalazi čak i zubna proteza jedne od putnica.