Putovanja
16

Nakon napada: Interes bh. građana za putovanje u Istanbul i dalje postoji, ali je u blagom padu

Piše: M. N.
Teroristički napadi koji su se dogodili u glavnim gradovima Francuske i Turske utjecali su na turizam generalno. Posljedice su osjetile i bh. agencije koje su u svojim ponudama imale aranžmane za Pariz i Istanbul.

Istanbul je i dalje hit destinacija za građane BiH, ali se osjetio blagi pad potražnje nakon nekoliko napada koji su se dogodili u tom gradu. U agencijama Ventura Travel Agency i Centrotours kazali su kako je pad bio primjetan odmah nakon terorističkih napada.

"Na dan napada u Istanbulu smo imali grupu turista, ali nisu osjetili dešavanja. Pad se osjetio na sljedećem terminu za oko 50 posto, ali već se počelo vraćati u normalu", rekli su nam iz agencije Ventura Travel Agency.

Muamer Lutvić iz Centrotoursa kazao je kako je upravo sada idealno vrijeme za putovanje u Istanbul jer su cijene hotela i avionskih karata najniže u godini, a samim tim i cijena aranžmana je najniža.

"Ljudi i dalje idu, bez obzira na sve i dalje je popularna destinacija, ali se osjetio pad interesovanja za Istanbul za Novu godinu. Imamo aranžmane za Dan zaljubljenih i Dan nezavisnosti, nismo ništa otkazali. Dakle pad postoji, ali nije dramatičan", rekao je Lutvić za Klix.ba.

Iz Sol Azura i Buena Viste ističu kako se pad više osjetio kada je riječ o Parizu. Novogodišnji aranžmani u mnogim agencijama su otkazani.

"Napravili smo posebne akcije za putovanje u Pariz kako bismo privukli ljude, pa šestodnevni aranžman košta 299 KM i već imamo upita", kazali su iz Venture Travel Agency.

Iz Centrotoursa ističu kako Pariz, kao najskuplji grad, nikada nije bio posebno tražena destinacija, ali da su imali grupnih i pojedinačnih putovanja.

Ono što je i dalje nepromijenjeno jeste mnogo manji interes za Tunis i Egipat nakon tzv. Arapskog proljeća. Ministarstvo vanjskih poslova BiH i dalje ima objavljeno upozorenje za građane BiH za putovanje u Egipat.

"Cijene igraju najveću ulogu i aranžmani su zaista povoljni za ove dvije destinacije. Ljetos je bilo ljudi, ali je generalno godinama mnogo manji interes nego ranije", kazali su nam iz Solazur i Buena Vista agencije.

Ono što svi predviđaju jeste da će Grčka ove godine biti hit destinacija, a turistički radnici u toj zemlji već "trljaju ruke" jer se očekuje da će Rusi umjesto u Tursku upravo doći u ovu zemlju. Iako je to glavna tranzitna zemlja za imigrante, turisti nisu osjetili nikakav problem. Ista situacija je bila i kada su bili protesti u Atini.

"Od ove godine imat ćemo novosti kada je riječ o Grčkoj. Organizujemo ljetovanja s polaskom iz Sarajeva i ta putovanja su namijenjena za sve generacije. Očekujemo dobar odziv", rekao je Lutvić iz Centrotoursa.