Putovanja
0

Najskuplje turističke atrakcije su u Londonu

Sarajevo-x.com
Prema istraživanju koje je sproveo Sunday Telegraph najpopularnije turističke atrakcije u Londonu ujedno su i najskuplje turističke atrakcije na svijetu.
Londonska tvrđava

Britanski Sunday Telegraph je detaljno proučavao troškove posjeta atrakcija u Londonu i u drugih deset gradova svijeta uključujući Pariz, Sydney, Hong Kong, New York i Rim, te zaključio kako su turističke atrakcije, za koje se plaćaju ulaznice, poput Buckinghamove palače, Londonske tvrđave i muzeja Madame Tussauds mnogo skuplje od sličnih atrakcija u drugim glavnim gradovima širom svijeta.

Analizirane su cijene koje se naplaćuju za posjetu najpopularnijih turističkih lokacija u svakom gradu, kao i troškovi vožnje u turističkom autobusu bez krova.

Buckinghamova palača

Kritičari su cijene ulaznica za turističke atrakcije opisali "sramotnim" i poručili posjetiteljima Londona da obilaze mjesta na kojima mogu besplatno uživati kao što su mnogobrojne umjetničke galerije i muzeji.

Tako četveročlana porodica mora platiti 549,30 britanskih funti (693 eura), ako želi obići deset najvažnijih lokacija u Londonu, dok u Parizu to mogu učiniti za 386 funti, u New Yorku za 376 funti, a u Rimu će ih turistički obilasci koštati ukupno 216 funti.

Ako četveročlana porodica odluči posjetiti muzej Madame Tussauds za to će morati izdvojiti 85 funti (107 eura), zbog čega je muzej voštanih figura Sunday Telegraph proglasio najskupljom turističkom atrakcijom.

Muzej Madame Tussauds

Za slične atrakcije u Hong Kongu, New Yorku i Berlinu ista porodica bi morala izdvojiti 27, 52, i 50,80 funti.

Ništa nije drugačije, kada su u pitanju vožnje autobusom. Četiri osobe mogu turističkim autobusom obići London za 65 funti, dok se cijene ovakvih turističkih obilazaka Pariza, Sydneyja, Dublina i Edinburgha kreću između 24 i 56 funti.