Putovanja
97

Najopasnije destinacije za žene koje vole putovati same

Klix.ba
Putovanja na daleke egzotične destinacije uvijek donose nova iskustva koja bogate ljudski život. Veliki broj žena vole putovati same jer je to jedna sigurna i slobodna avantura za njih koju nikada neće zaboraviti. No nisu sva mjesta toliko sigurna za samu žensku osobu.

Užasavajući zločini u kojem su žrtve ženske osobe zabrinjavaju posebno u zemljama poput Indije ili Maroka.

Vlasnica portala Međunarodni ženski putnički centar, Julie Kreutzer, savjetuje žene na kojim mjestima u svijetu moraju biti oprezne.

"Zapanjena sam informacijama koliko nesigurnih mjesta za žene imate na svijetu. Postoje i mjesta u koja uopće ne možete ući ako ste žena. Potpuno podržavamo slobodu žena da putuju, ali moramo se pomiriti s činjenicom da žene nisu dobrodošle svugdje", rekla je Kreutzer.

Blogerka Stephanie Yodel putuje vrlo često. Istakla je kako se tokom svojih putovanja osjećala sigurno.

MailOnline Travel napravio je listu popularnih destinacije u kojima bi žene koje vole putovati same trebale biti opreznije:

1. Indija Bande često za svoje žrtve biraju lokalne žene ali turistkinje i broj slučajeva silovanja je u velikom porastu. Prema nekim informacijama, slučaj silovanja prijavi se svakih 20 minuta. Ranije ovog mjeseca japanska studentica je drogirana i silovana u sjevernoj Indiji.

2. Brazil Fascinantne fotografije karnevala iz Rio de Janeira samo su maska za činjenicu da je Brazil jedna od zemalja svijeta u kojoj je stopa nasilja izuzetno visoka. I kod njih je broj slučajeva silovanja u porastu. Prije dvije godine američku turisticu silovala je banda u javnom autobusu dok su njenog momka svezali lisicama i nije joj mogao pomoći.

3. Turska MailOnline Travel navodi kako je ovo lijepa zemlja ali da im čudan odnos prema ženama. Također, nasilje nad ženama je, ističu, tabu tema u ovoj zemlji.

4. Tajland Milione turista posjeti ovu zemlju svake godine, no ono što je šokiralo svijet prošle godine jeste ubistvo Britanaca Davida Miilera i Hannah Witheridge koja je i silovana. Ovaj stravični slučaj dogodio se u septembru prošle godine.

5. Egipat

Nakon događaja iz 2011. godine u ovoj državi je karakteristična po nestabilnoj sigurnosnoj situaciji. Povećan je broj seksualnih napada.

6. Kolumbija Turizam u Kolumbiji je u procvatu tokom posljednjih godina. Iako je sigurnija nego što je to bilo prije 10 godina, seksualno nasilje nad ženama je i dalje prošireno, pogotovo nad ženama koje su sa ruralnih mjesta.

7. Južnoafrička Republika Turizam je u razvoju u ovom dijelu afričkog kontinenta, ali ova zemlja je i dalje jedna od najnesigurnijih na svijetu. Veliki broj slučaja silovanja, pljački, ranjavanja pištoljima itekako su tome doprinijeli. Više od 66.000 slučaja seksualnog napastvovanja prijavljeno je u periodu 2012.-2013 godini.

8. Maroko Prava žena skoro i da ne postoje u ovoj zemlji. Ženama koje putuju same savjetuje se da pripaze na način oblačenja jer su stanovnici Maroka konzervativni i religiozni.

9. Meksiko Iako veliki broj poznatih ličnosti, pogotovo iz Amerike, posjećuje ovu zemlju, stopa nasilja je visoka. Razmjena vatre pucanjem iz pištolja i silovanja u sredstvima javnog prevoza su vrlo česta pojava.

10. Kenija Svoj turizam ova zemlja izgradila promovirajući safari parkove i život u divljini. Prema izvještajima, žene u gradskim i seoskim područjima vrlo često su izložene nasilju. Oko 32 posto djevojaka bude žrtva seksualnog nasilja prije nego postanu odrasle. Česte su i otmice turista.