U centru grada
122

Najavljuju sunčani vikend: Izdvojili smo nekoliko mjesta u Sarajevu gdje vrijedi otići na kafu

I. B.
Sarajevo ima neke stvarno posebne kafiće (Foto: Instagram/asijaa.s&ajnaselimovic)
Sarajevo ima neke stvarno posebne kafiće (Foto: Instagram/asijaa.s&ajnaselimovic)
Narednog ponedjeljka obilježava se prvi dan proljeća, a zar postoji bolji uvod u ovo godišnje doba od lijepog i sunčanog vremena? Bilo da ste iz Sarajeva ili ste tu došli u posjetu, izdvojili smo nekoliko mjesta gdje u glavnom gradu BiH možete uživati sjedeći na suncu i ispijajući omiljeni napitak.

Sudeći po prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, pred nama su dani kada će preovladavati sunčano vrijeme, što je idealno za drugu polovicu marta, ali i uvertiru u proljeće.

Vikend će mnogi iskoristiti da ga provedu napolju, u šetnji ili družeći se s dragim osobama. Bilo da ste u svom ili možda u posjeti nekom drugom gradu, jedna od zasigurno omiljenih stvari je sjedenje u lijepom ambijentu ili baštama kafića, ispijajući omiljeni napitak.

U Sarajevu ima puno mjesta gdje to možete uraditi, a koja su zaista prelijepa. Izdvojili smo neka, smještena u centar grada, a u kojima ćete zasigurno uživati ako ih posjetite.

Miris dunja

Tradicionalni kafić "ušuškan" u jednoj od uskih uličica na Baščaršiji, odmah ispod Begove džamije, jedno je od omiljenih mjesta lokalaca, ali i turista koji dolaze u naš grad. U ovom slatkom kutku uživajte u domaćoj kafi, slasticama i ugodnoj atmosferi. Dobio je ime po istoimenoj ratnoj melodrami reditelja Mirze Idrizovića.

Andar

Ovo posebno mjesto nalazi se na sredini Sarača, jedne od najpoznatijih ulica glavnog grada BiH. Posebno je zanimljivo to da ovo nije uobičajeni kafić. Na njegovom mjestu nekada je bila obućarska radnja, te ćete tamo uživati u posebnom ambijentu - okruženi cipelama i raznim drugim predmetima koji se vežu uz ovaj zanat, ali i čuvaju historiju od zaborava. Čar daje i to što ćete imati priliku "iz prve ruke" promatrati prolaznike.

Kamarija

Ukoliko ste se zaputili do Žute tabije, odakle se pruža idiličan pogled na Sarajevo, predah možete napraviti u prelijepoj Kamariji, šarmantnom kafiću odakle ćete, udaljeni od gradske vreve, podjednako uživati u ljepoti našeg grada. S ovim mjestom nema greške. Ljeti je zaklonjena u hladovini, a zimi će vam pružiti toplo utočište.

Kawa

Kawa je svoja vrata otvorila prije manje od dvije godine, a zbog svoje, pomalo skrivene, lokacije postala je omiljeno mjesto brojnih ljudi. Nalazi se nadomak centra grada, u blizini pijace Markale, a osvojit će vas osunčanom terasom i pogledom koji se s nje pruža.

At Mejdan

Prelijepi park i šetnica uz njega u blizini Latinske ćuprije, jedno su od najljepših gradskih destinacija za šetnju i uživanje u čarima prirode, a u centru svega nalazi se Muzički paviljon u kojem možete popiti i kafu. Bilo ljeti ili zimi, pogled iz paviljona podjednako je čaroban, dok toplijim danima možete sjediti i u bašti.

Delikatesna radnja

Kultni sarajevski kafić smješten je na Obali Kulina bana, na liniji između Prve gimnazije i Narodnog pozorišta Sarajevo, a jedno je od omiljenih mjesta okupljanja, naročito tokom sunčanih dana. Osim u kafi, ovdje možete probati i sjajna vina, a na meniju ne nedostaje ni hrane.

Naš grad obliluje brojnim lijepim mjestima, a ovo su bila samo neka od njih. Ipak, sigurni smo da bi i sama šetnja gradom, koji će zasigurno, kao i svakog sunčanog vikenda, biti preplavljen šetačima, ostaviti poseban utisak i uljepšati vam dan.