Putovanja
255

Magična polarna svjetlost koja se ne može uporediti ni sa jednim vatrometom

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Dok je u novogodišnjoj noći većina ljudi posmatrala vatromete, rijetki sretnici su uživali u magičnim prizorima polarne svjetlosti.

Sjeverna polarna svjetlost ili Aurora borealis je nešto jedinstveno u čemu samo rijetki sretnici mogu uživati. Riječ je o svjetlosti koja dolazi od površine sunca, odnosno o česticama koje ulaze u Zemljinu atmosferu.

Neke od tih čestica završe u Zemljinom magnetskom polju u smjeru sjevernog magnetskog pola i susreću Zemlju u okruglom pojasu oko nje. Te čestice dodiruju vanjski dio atmosfere na visini od oko 100 km iznad površine zemlje.

To je vidljivo na zemljinoj površini kao trepereća, pokretna svjetlost. Većina pojava sjeverne polarne svjetlosti je zelene boje, ali ponekad se mogu vidjeti tragovi ružičaste ili bijele oko rubova. Još rjeđa pojava je ljubičasta boja u sredini. Sjeverna polarna svjetlost ponekad može imati primjese plavo-zelene boje ili u nekim drugim situacijama boja je bliža mješavini zelene i žute boje. Crvena boja sjeverne polarne svjetlosti je iznimno rijetka.

Područja gdje je vidljiva sjeverna polarna svjetlost su dijelovi Norveške i još neki predjeli Skandinavije, te neki dijelovi Kanade i SAD-a.