Putovanja
355

Ljubav prema fotografiji i putovanjima: Sarajlija sa suprugom pravi turističke vodiče

Piše: L. Č.
Vodopad Kravice (Foto: Adis Tanović)
Adis Tanović već 15 godina radi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u sektoru marketinga. Ovaj ekonomista je veliki zaljubljenik u fotografiju, a zbog prirode posla, u prilici je mnogo putovati. Zajedno sa svojom suprugom Lejlom, po zanimanju arhitekticom, Tanović je autor nekoliko turističkih vodiča.

Adis Tanović i njegova supruga Lejla autori su nekoliko izdanja turističkih vodiča kroz Bosnu i Hercegovinu i najpoznatije evropske gradove, a trenutno pripremaju i specijalni vodič kroz Sarajevo, kao i drugo izdanje vodiča kroz Bosnu i Hercegovinu koje izlazi za nekoliko mjeseci.

Adis Tanović je autor fotografija (neke od njih možete pogledati u fotogaleriji), a njegova supruga, koja trenutno sprema doktorat o temi "Graditeljsko naslijeđe Bosne i Hercegovine" na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu zadužena je za tekstove u vodiču.

Vodič kroz BiH na bosanskom i engleskom jeziku

"Na ideju sam došao kad sam radio jedan vodič kroz Tursku. Kad bih ušao u muzej, opisivao bih sve što vidim, a to je u vodiču upotpunjeno stručnim jezikom moje supruge. Napravili smo jedan interesantan tekst koji je čitljiv, nije dosadan i na taj način i izazivamo pažnju ljudi koje interesuje historija, arhitektura, koji vole da putuju i pozivamo ih da dođu u Sarajevo i BiH", kaže Tanović za Klix.ba.

Vodič kroz Bosnu i Hercegovinu izdat je na bosanskom i engleskom jeziku i trenutno se može kupiti u Americi, Skandinaviji i Bosni i Hercegovini, a tu je i jedan manji vodič "The best of Bosnia" za američko, japansko i indijsko tržište. Pored toga, Tanović je izdao i fotomonografiju Bosne i Hercegovine za indijsko, američko, japansko i evropsko tržište.

Tanović je imao priliku da radi reportaže i fotografije kroz brojne evropske gradove, pa je tako autor turističkih vodiča kroz 15 evropskih gradova na engleskom jeziku. Nakon toga su uslijedile brojne promocije u regiji i zemljama Evrope, kao i izložbe fotografija koje su objavljene u vodiču.

"Jednom prilikom su mi u Danskoj, kad sam ih pitao da li se moj vodič može porediti sa njihovim izdanjima, kazali: 'On je iznad našeg standarda', što mi je dalo motiv da se time nastavim baviti i svaki naredni vodič bio je bolji od prethodnog", navodi Tanović.

Vodič kroz Sarajevo: Deset dana za upoznavanje

Tanović trenutno završava turistički vodič kroz Sarajevo koji će turistima omogućiti uvid u najvažnije kulturno-historijske znamenitosti našeg grada. Vodič je koncipiran tako da je grad podijeljen na zone, a njihova je posjeta, uz organizovani obilazak, podijeljena na deset dana.

Prvog dana posjete Sarajevu turisti mogu posjetiti staru pravoslavnu crkvu, džamiju na Baščaršiji, ulicu Sagrdžije u kojoj se nalaze Hadži-Sinanova tekija i kuća Alije Đerzeleza, te Svrzinu kuću u blizini. Drugi dan slijedi obilazak gradske Vijećnice, Inat kuće, Careve džamije, Muzeja Sarajeva, a trećeg dana se obilaze Saborna crkva, Narodno pozorište, Likovna akademija...

Četvrti dan turisti se mogu upoznati sa Saračima, Morića hanom, Begovom džamijom i Zlatarskom ulicom. Jedan je dan rezervisan za Ferhadiju, Katedralu, Štrosmajerovu ulicu, Trg Alije izetbegovića, Vječnu vatru i Trg Djece Sarajeva, a jedan za obilazak Marijin-Dvora od Ali-Pašine džamije do Crkve sv. Josipa. Autor vodiča je uradio i jednu interesantnu priču u vidu putopisa kroz Historijski muzej.

Identičan vodič par Tanović je uradio za još 29 bh. gradova i mjesta, a svi tekstovi i fotografije su autorskog karaktera.

"Često me pitaju zašto to radim kad nemam koristi od toga. I ja i moja porodica volimo da putujemo, to je naš interes, a kad sam pravio turneje po Skandinaviji, najveće zadovoljstvo su mi predstavljale te promocije, tad mi je srce bilo puno", navodi Tanović za Klix.ba i dodaje kako mu u promociji vodiča vani uveliko pomaže dijaspora, a nada se da će nove promocije, izložbe i izdanja moći organizovati u dogovoru s ambasadama.