Putovanja
64

Japanci grade najviši toranj na svijetu od 1.700 metara

Klix.ba
Foto: Twitter
U prijestolnici Tokiju Japanci planiraju izgraditi najvišu zgradu na svijetu, čak duplo višu od Burj Khalife, trenutno najviše zgrade na svijetu, koja ima 828 metara.

Novo čudo arhitekture koje Japanci namjeravaju izgraditi trebalo bi biti visoko oko 1.700 metara, i biti dovoljno za 55.000 ljudi. Izgradnja te zgrade planirana je u jugoistočnom dijelu Japana.

Kako prenosi Architectural Digest planirana zgrada bi se trebala zvati "Sky Mile Tower", imat će šesterostranu osnovu i bit će okružena vještačkim jezerima, koja će imati funkciju zaštite Tokija od poplava, ali bit će i dom za pola miliona ljudi.

Glavni dizajneri i arhitekte ove zgrade bit će kompanije Kohn Pedersen Fox i Leslie E. Robertson. Završetak izgradnje planiran je do 2045. godine. Na vještačkim ostrvima planirana je izgradnja vjetroelektrane, postavljanje solarnih panela i farme algi, što bi trebalo biti dovoljno za proizvodnju električne energije.

U kompleksu zgrade planirana je izgradnja svih neophodnih pratećih objekata, poput trgovačkih centara, restorana, hotela, biblioteka, zdravstvenih klinika i drugih objekata.