Putovanja
359

Iz Srbije do Hercegovine: Putovanje biciklom kroz BiH koje će prepričavati unucima

Klix.ba
Branko Marković iz Užica je sa svojim prijateljima Markom Milovanovićem iz Užica i Aleksandrom Markovićem iz Šapca prošlo ljeto biciklom prošao kroz skoro cijelu Bosnu i Hercegovinu - sa istoka na zapad. Kod Bihaća su ušli u Hrvatsku, da bi preko Ploča put završili u Mostaru.

"Ljubav prema putovanjima je nešto što odlikuje sve ljude, pitanje je samo ko se osmjeli da realizuje svoje snove i realizuje putovanje o kome mašta", kažu momci u razgovoru za Klix.ba.

Njihovo putovanje kroz BiH je trajalo sedam dana, a prošli su kroz Višegrad, kanjon Drine, Ustipraču, Međeđu, kanjon Prače, Pale, Sarajevo, Travnik, Jajce, Mrkonjić grad, Ključ, Bosanski Petrovac, Drvar, Martin brod, Kulen vakuf, Bihać, dolina Neretve, Blagaj i Mostar. Svoje iskustvo su zabilježili i na blogu.

Ideja je bila da spoje planine i more, a kako su krenuli iz Užica, kao logičan put se nametnuo put kroz Bosnu sa istoka na zapad, spuštanje preko Like do Dalmacije, pa povratak dolinom Neretve do Hercegovine.

"Putovanje kroz BiH nikada neću zaboraviti, to je jedno od onih putovanja koje ćemo prepričavati unucima. Malo je reći da putovanje kroz BIH bilo prezanimljivo", kaže Branko Marković u razgovoru za Klix.ba.

Dodaje kako su mu se u BiH najviše svidjele nevjerovatne prirodne ljepote: planine, rijeke, jezera, šume, proplanci, doline, vodopadi itd, tj. fantastična netaknuta priroda koja se najbolje upoznaje vožnjom biciklom.

"Također, spoj kultura, te činjenica da prolazite kroz muslimanska, pa pravoslavna, pa katolička, pa mješovita sela i to sve u roku od jednog dana je jedinstvena i inspirišuća. Naravno, narod i razgovori sa Hamzom i klincima u Kulen vakufu, rakijanje sa Draganom u Višegradu ili obilazak grada Jajca u pratnji besplatnog vodiča Jara nezaboravni su dijelovi ovog putovanja", prisjeća Branko.

Letnja bicikl avantura, 2014 from Marko Milovanovic on Vimeo.

Ono što mu se nije dopalo, a što je, kako kaže, stara boljka ne samo BIH, već i Srbije, pa vjerovatno i cijelog Balkana je loš odnos prema prirodi, gomile smeća duž puta, ilegalne deponije, kao i loša putna infrastruktura kojoj je potrebna rekonstrukcija.

Utisak koji je stekao o ljudima jeste da su veoma gostoljubivi, otvoreni, željni razgovora i druženja.

"Poznato je da su ljudi iz Bosne, a bogami i Hercegovine sinonim za šalu, šegu i zezanciju i to se potvrdilo i na ovom putovanju. Upoznali smo gomilu ljudi, većini ne mogu da se sjetim imena. Od osnovaca iz Kulen Vakufa, Hamze i ekipe sa kojima smo skakali u prehladnu Unu, preko Dragana iz Višegrada koji nas je vodio na ćevape i rakiju i sredio nam da spavamo u sportskoj hali u Višegradu, porodice Vasić koji su nas ugostili na Palama, Jara - samozvanog čuvara Jajca koji nam je pokazao čitav grad i ispričao nam dalju i bližu istoriju grada Jajca i okoline, ekipe iz sela Blagaj sa kojima smo sjedili i rakijali pored logorske vatre pokraj rijeke Bune i mnogih mnogih drugih. Ovom prilikom ih sve pozdravljam", poručuje Branko.

[

"Nakon posjete derviškoj tekiji u selu Blagaj, s obzirom na to da se spuštala noć, bili smo prinuđeni da prespavamo tu, a ne kako je planirano u Mostaru. Onako očajni i umorni pitali smo neke djevojke da li znaju gdje bismo mogli da stavimo šator, na šta one rekoše - "Spustite se ovdje dole ka rijeci, tu ima neka livada i neki kafić." Tako i učinismo očekujući dole nekakvo napušteno dvorište ili slično, kad ne lezi vraže - dole nas čeka Lazy bar. To je jedna velika livada pokraj prečiste rijeke Bune koju su lokalni momci preuredili i napravili šank, dijelove za sjedenje, terene za mali fudbal i odbojku na pijesku, na sredini logorska vatra itd. Prostor je tako uređen kao da se nalazite u najmodernijem hipsterskom kafiću u Berlinu, a ne na ničijoj livadi u jednom hercegovačkom selu. Tu je mlada ekipa, stranci, Nijemci, Francuzi, ide lagana chill muzika. Prizor je u tom trenutku bio zaista nevjerovatan. Naravno, tu smo dobili besplatan konak, kao i rakiju. Rekli su nam da sjednemo pored vatre i da će nam poslužiti tipično bosansko jelo. Tako je i bilo - dobili smo nešto što svaka domaćica u BIH sprema - špagete pod sačem."

I za kraj, upitali smo momke za savjet svima onima koji se odluče na sličnu avanturu.

"Savjet za kolege sa biciklima je da u Hercegovini uvijek imaju dosta vode sa sobom jer zna proći i po nekoliko sati vožnje, a da ne naiđete na izvor vode. Savjet za one koji idu kroz Bosnu je da uvijek kod sebe imaju ratluka ili kako biste vi rekli lokuma jer je čiste hladne planinske vode svuda oka vas, pa je grehota piti takvu vodu bez ratluka. Savjet za ostale je da umjesto što ostavljaju ogromne pare turističkim kompanijma, kupe biciklo i krenu sa upoznavanjem prvo svoje zemlje, a onda i Balkana jer mnogi nisu ni svjesni kako su privilegovani što su se rodili na ovom parčetu planete Zemlje", kazao je Branko na kraju razgovora za Klix.ba.