Putovanja
12

Hotel u obliku dizalice i drugi neobični smještaji

Klix.ba
Hotel Inntel Zaandam, Amsterdam
Mnogi arhitekti u želji u da budu unikatni ponekada prilikom dizajna svojih objekata odu toliko daleko da njihove građevine na kraju najmanje liče na ono što im je prvobitna namjena. Posebno je to izraženo kada je u pitanju dizajn hotela, tako da danas imamo hotele u obliku kruzera, lokomotive, krofne...

Hotel Inntel Zaandam, Amsterdam:

Na prvi pogled ovaj hotel izgleda kao hrpa kuća poredanih jednu na drugu. Njegov izgled inspirisan je vanjštinom tradicionalnih porodičnih kuća uobičajenih u regionu Zaan. Hotel se nalazi samo nekoliko kilometara od strogog centra glavnog holandskog grada.

Hotel Faralda, Amsterdam:

Izgleda da je glavni grad Holandije mjesto u kojem su arhitekti posebno inspirisani. Hotel Faralda nalazi se na vrhu 50 metara visoke dizalice, a posjeduje samo tri sobe. Kran na kojem se nalazi hotel nekada je pripadao starom amsterdamskog brodogradilištu koje je bilo aktivno od 1894. do 1979. godine.

Hotel Sheraton, Huzhou (Kina):

Ova građevina poznatija je među lokalnim stanovništvom poznata pod imenom "Krofna hotel". Prema mnogima ovo je jedan od najboljih hotela u cijeloj Kini, koji svake godine privuče hiljade turista iz države i inostranstva. Hotel ima oblik svoda, a njegova dva odvojena prizemlja spojena su uz pomoć mosta.

Hotel Jested, Češka:

Ovaj hotel izgrađen 1960. godine najviše podsjeća na građevinu iz naučno-fantastičnih filmova. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.021 metar, a kako se ističe na zvaničnoj web stranici, unutrašnjost hotela Jested sastoji se recikliranih i zavarenih komada metala, koji svemu daju određenu čar industrijalizma.

Hotel "Devet kapsula", Kyoto (Japan):

Ovaj hotel definitivno nije za klaustrofobičare. Gosti spavaju sami u sićušnim kapsulama, a od drugih posjetilaca ih odvaja samo nekoliko centimetara debeo zid. Međutim, Japanci ne bi bili Japanci kada u sve ne bi uključili najsavremeniju tehnologiju. Naime, svaka kapsula posjeduje centralnu upravljačku konzolu uz pomoć koje korisnik može namjestiti temperaturu prostorije, vibracije dušeka, puštati muziku, te pretraživati internet.

Sun Cruise Resort, Donghae (Južna Koreja):

"Da li želite uživati u čarima luksuznog prekookeanskog kruzera, a da se pritom ne morate bojati "morske bolesti"? Sun Cruise Resort je onda prava stvar za vas", stoji u reklamnim materijalima ovog neobičnog hotela. Posjeduje unutrašnji bazen, sauna, te salu za kuglanje.

Spitbank Fort, Portsmouth (Engleska):

Hotel Spitban Fort nalazi se u sred okeana. Naime, nekada je ovo bilo skladište municije, a danas je luksuzni privatni otok sa saunom i bazenom. Kako ističu vlasnici, odlučili su zadržati grubu betonsku vanjštinu ove građevine kako bi očuvali legendu o duhu britanskog vojnika koji je navodno umro u ovom objektu tokom Drugog svjetskog rata.

"Sfere slobodnog duha", Qualicum Beach (Kanada):

Ovaj hotel sastoji se od niza šupljih kugli koje vise na drveću u šumama u blizini Qualicum Beacha. Svaka kugla predstavlja sobu za dvije osobe, a kako ističu vlasnici, cilj je ponuditi gostima "jedinstveni spoj komfora, ali i noćenja pod otvorenim nebom". U sobe se ulazi uz pomoć visećih mostova i spiralnih stepeništa na trupcima.

Aurora Express, Fairbanks (SAD):

Šta učiniti ako grad posjeduje napuštenu lokomotivu i kompoziciju vagona? Naravno, pretvoriti ih u hotel! Upravo to su uradili vlasnici Aurora Expressa, koji su vagone i lokomotivu ukrasili slikama sa prizorima iz različitih historijskih perioda grada Fairbanks. Hotel je dug 215 metara, a nalazi se na željezničkom mostu iznad rijeke Tanana.

Motel Wigwam, Hoolbrook (SAD):

Ovaj motel sastoji se od nekoliko šatora inspirisani tradicionalnim indijanskim "tipijima". Sagrađen je 1930. godine, a nekada je ličio na pravo indijansko selo. Međutim, danas su ostala samo tri "tipija".