Popularne destinacije
0

Gdje su za Novu godinu putovali bh. građani?

Sarajevo-x.com
Nastupajuća ekonomska kriza nije spriječila bh. građane da Novu 2009. godinu dočekaju na jednoj od popularnih turističkih destinacija u Evropi.

Prema podacima turističkih agencija u Sarajevu, najpopularnija novogodišnja destinacija bio je Prag. Za provod u glavnom gradu Češke odlučili su se uglavnom mladi, prvenstveno zbog povoljne cijene.

"Od ove godine, prvi put u ponudi imamo putovanje u Prag, a karte smo prodali u rekordnom vremenu. Sljedeća hit destinacija je Istanbul, za koji uvijek postoji velika zainteresiranost, a na ponudi smo imali i putovanja u Pariz, Rim i Kairo", kazali su nam u turističkoj agenciji Relax Tours. Prema njihovim tvrdnjama, građani BiH, bez obzira na najave o teškoj ekonomskoj situaciji, nisu se odrekli putovanja na zimske i ljetne odmore.

U Sol Azuru također ističu da je Prag ove godine bio najposjećeniji.

"Osim Praga, građani su putovali u Pariz, na ponudi smo imali Barselonu i Istanbul, a svi aražmani su bili popunjeni. Ove godine osjeti se da su građani zabrinuti zbog novonastale ekonomske krize, pa je i turističkih aranžmana manje", potvrdili su u ovoj turističkoj agenciji.

Finansijska kriza i odluka građana da ove godine više štede odrazila se i na broj aranžmana u turističkoj agenciji Atlas: "Najpopularnije destinacije su Prag i Budimpešta, a zatim Austrija i Slovenija, gdje turisti idu na skijanje. Ove godine zabilježili smo manji odziv građana. Građani i dalje putuju, ali i štede."