Afrika
0

Blago pronađeno u brodskoj olupini staroj 500 godina

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Mnoštvo bakrenih poluga, zuba slonova, zlatnih novčića i topovskih đula pronađeno je na nasukanom brodu u Africi u tamnom usjeku, potpuno nezaštićen od neprijateljske klime na ovom dijelu afričke obale. Pretpostavlja se da se nasukao prije 500 godina.

"Da je iko minirao ovu obalu, prije ili kasnije bi našao ovu olupinu," rekao je za AP arheolog Dieter Noli.

Namdeb Diamond Corp. pridružila se ovom poduhvatu vlade Namibije i De Beers arheologa. Konferencija za novinare na kojoj će biti više detalja o pronalasku bit će upriličena 1. aprila u glavnom gradu ove afričke države.

Kompanija je očistila i isušila prostor izgradivši zemljanu prepreku da bi se izlaz ili ulaz vode spriječio. Noli je rekao da je jedan od istraživača vidio zub slona i nije imao pojma šta bi to moglo biti. Tim je takođe pronašao predmete koji su izgledali kao topovske kugle.

Geološkazi su fotografije pronađenog poslali Noliju koji radi na istraživanju namibijske pustinje od sredine 80-ih godina.

Nakon što je našao "ono što je tražio već 20 godina", Noli je rekao: "Razumljivo je da sam bio uzbuđen. Još uvijek sam."

Nakon pronalaska doveo je Brunu Werza, eksperta u ovom polju, da pomogne istraživanje olupine. Radeći zajedno, na osnovu španskih i portugalskih novčića, vrste topovskih kulgi i opreme za navigaciju, došli su do zaključka da se brod nasukao krajem 1400-ih ili početkom 1500-ih godina, otprilike u vrijeme kad su Vasco de Gama i Columbus istraživali Novi svijet.