Putovanja
111

Biciklistički vikend u Hercegovini: Nedirnuta priroda, smaragdno zelene rijeke i cvjetne livade

Piše: Emir Vučijak
Svaka od brdsko-biciklističkih tura iz projekta "Biking and Heritage for Bosnia and Herzegovina" i svaka nekropola stećaka koju biciklisti iz Mostara, Sarajeva, Vlasenice i lokalnih zajednica posjete se čini najljepšom.

Sve do sljedećeg, pa je teško načiniti neku top-listu, protekli biciklistički vikend u Hercegovini definitivno se može svrstati u jedan od "top 5" u posljednjih nekoliko godina. Lijepo vrijeme, nedirnuta priroda, smaragdno zelene rijeke i cvjetne livade uokvirene nebom bez oblačka, sve to uz druženje i naravno posjetu nekropolama stećaka kandidiranim za UNESCO-ovu listu svjetske baštine, događaj su koji će svi učesnici dugo pamtiti.

Nekad je bila često korištena krilatica "Upoznaj zemlju da bi je više volio!". I zaista, nakon ovakvog vikenda čovjek zapravo shvati kako lijepu zemlju imamo, a kako malo znamo o nekim krajevima. Pritisnut svakodnevnim obavezama, pa i političkim uređenjem, prosječan Bosanac i Hercegovac radi, radi, radi... jedva sastavljajući kraj s krajem i eventualno ponekad skokne do obližnjeg izletišta na roštilj.

U boljem slučaju, jednom godišnje se spusti putem M17 do mora, dole se bori protiv sunca, komaraca i cijena u kunama i jedva čeka da se dočepa hladovine u Jablanici. A skrene li se malo s tih glavnih, asfaltiranih saobraćajnica, otkriva se takva ljepota da čovjek pomisli kako bi do kraja života mogao hodati novim stazama i otkrivati predjele, vode ili livade, a da mu nikad ne dosadi. Subota, grupa mala, ali odabrana, društvo veselo i vožnja automobilom do Boračkog jezera.

Nikako nam nije jasno kako država do ovakve ljepote ne izgradi normalnu saobraćajnicu, a ne vijugavu cestu široku jedva nešto više od automobila, pa svako križanje predstavlja opasnost. A onda smaragdno zeleno jezero uokvireno Prenjom. Slika kao da smo u Alpama i to je tek start ture ka Glavatičevu, asfaltiranom, rijetko prometnom dionicom kojom voze uglavnom ribari mušičari. Usput se divimo bistroj vodi Neretve, visećem mostu iz nekih davnih vremena, lijepo uređenom parku i jezercetu Hitko raftinga te naposlijetku miru i pravom raju za dušu na nekropoli stećaka “Biskup” iznad Glavatičeva. Za takvu ljepotu nije teško padalo okretanje pedala uzbrdo, na sreću ne pretjerano veliko. Potom pakovanje i noćenje u Mostaru.

Da za biciklizam ne treba mnogo novca govori i to da smo usred Mostara spavali u vrlo jeftinom i zaista pristojnom objektu ženskog rukometnog kluba "Lokomotiva". Nažalost, za pohvalu nije bila buka s obližnjeg partija, ali nas to nije pretjerano zanimalo. Nekima, poput mladića iz Vlasenice, ovo je prvi put da borave u Mostaru pa su priliku iskoristili da se upoznaju sa gradom, ljudima i naravno vide Stari most. Snimili su čak i skok s mosta.

Sutradan, mnogo veća grupa i tura Nevesinjiskim poljem koju ćemo dugo pamtiti. Nevesinje je mali, pomalo napušteni gradić istočno od Neretve u koji ne svraćaju slučajni putnici namjernici. Život ovdje kao da je stao. Nevesinjsko polje, ravno kao staklo, se čini nepreglednim, a ljepotu ističu Velež s jedne i Crvanj s druge strane. Poznati su nam oba s planinarskih i turno-skijaških tura, ali bogatstvo flore nevesinjskog polja prvi put uživo upoznajemo. Ne zna se koje su livade ljepše: one intenzivno žute prekrivene cvijećem, tamnozelene travnate, ili one gdje se isprepliću bijele margarete i crveni makovi. A sve to uokvireno masivom Veleži koji pamti oko ili bilježi objektiv fotoaparata. Potom prolazimo kroz mala pitoreskna sela. Ne mogu se oteti utisku kako smo isti ugođaj imali u Dolomitima, samo za deset puta više novca.

I kao da to nije bilo malo, dolazimo do nestvarno lijepe rijeke Zalomke. Usred ničega, zelena, duboka voda i most iz turskog perioda. Kao da ne želi da privuče previše pažnje i svoju ljepotu sačuva samo za probrane, zalomka malo dalje nestaje, ponirući duboko u hercegovački krš. Posjetiocu zastaje dah, a mi naravno zastajemo praveći poveću pauzu da što duže upijamo taj mir i ljepotu. Miris raznovrsnih biljki je nestvaran pa beremo svježu nanu. Mostarci naravno ne bi bili pravi Mostarci kad ne bi skočili sa "Starog". Ovaj most se čini dovoljno starim, voda dovoljno duboka i zelena i divimo se letu dvojice odvažnih. Čini se da bismo ovako mogli danima uživati.

No, krećemo dalje. Put nas vodi preko livada i polja sve ukrug ponovo do Nevesinja. Brza kafica, pakovanje i odlazak kućama. Valja sutradan u neki novi svijet, ovo kao da je bila posjeta drugoj planeti.