Putovanja
40

Bh. avanturisti na "Otocima kanibala": Umjesto pravih cigara stanovnici motaju i puše lišće

Piše: Š. B.
Zapalili su i pravu cigaretu (Foto: Facebook)
Članovi sarajevskog Udruženja "Explorer" historičar i arheolog Enver Imamović i publicista Ahmed Bosnić nalaze se na ekspediciji Pacifik 2016 - Otoci kanibala.

Ekspedicija je svoje putovanje po Pacifiku i Indoneziji započela u drugoj polovini oktobra, a njen cilj je istraživanje i snimanje dokumentarnih filmova o zaostalim zajednicama, potonulim gradovima i nestalim civilizacijama na pacifičkim otocima.

Ekspedicija je međunarodnog karaktera i u njoj učestvuju i istraživači iz Francuske i Južne Koreje.

Pacifički otoci koje će ekspedicija posjetiti su Papua Nova Gvineja, Solomonski i Marianski otoci, Palau, Irian Jaya...

Za istraživače je najzanimljiviji Irian Jaya na otoku Papua koji dijele Australija i Indonezija, sa jedinstvenim sačuvanim autohtonim kulturnim naslijeđem.

Enver Imamović, bh, historičar, je na svom Facebook profilu napisao kako je ekspedicija avionom iz Sarajeva išla preko Istanbula i Džakarte kako bi došla do Jayapura na otoku Papua. Odatle su manjima avionom stigli u unutrašnjost otoka do Balema te su se nastavili kretati džipovima, barem koliko im je put dozvoljavao.

"Dalje smo išli čamcima preko rijeka i močvara u dubinu džungle, pa pješice itd. Ovakve ekspedicije su izuzetno zahtjevne zbog opasnosti i napora, što govori i podatak da je nas četvero istraživača pratilo osam nosača s vodičem, što je propis i uslov da se od vlasti dobije dozvola da se krene u ta bespuća. Učesnici su bili iz BiH i po jedan iz Francuske i Južne Koreje. Najinteresantniji od svih pacifičkih otoka za istraživače je otok Papua, koji dijele Indonezija i Australija, jer su se na njemu sačuvale zajednice koje još uvijek po mnogočemu vode život na prethistorijski način", napisao je Imamović.

Na fotografijama je primijetno kako su se odmah po dolasku, odnosno nakon prvog susreta, privikli na ambijent, a stanovnici otoka, kao i svugdje u svijetu vole cigare, naročito prave. Međutim, umjesto pravih, oni motaju i puše lišće.

Tokom priprema za novu ekspediciju, članovi udruženja "Explorer" su u oktobru imali prijem i prijatan razgovor kod ambasadorice Republike Indonezije Amelije Achmad Yani.