Putovanja
0

Atraktivne orijentalne destinacije za 2010. godinu

Sarajevo-x.com
Varanasi
Varanasi
Ukoliko želite otići negdje gdje nikad niste bili, da uživate u egzotici orijenta i nevjerovatnim prizorima, onda je Azija idealan izbor za vas. Ona nudi različite atraktivne lokacije koje se naprosto moraju vidjeti. Budite oprezni na ulicama, saobraćaj je više divlji i užurbaniji nego što smo navikli na to.

1. Melaka - Južna Malazija

Melaka je naslijedila mnogo toga od stranih kolonizatora tako da ima mnoštvo radnji i butika. U Zheng He kući, mogu se probati različite vrste egzotičnog čaja, a smještena je u kineskoj četvrti. Ovdje se može svašta očekivati, od ananasa preko izuzetnih slika urađenih u zidu koje svjedoče o velikanima iz kineske historije, do zapadnjačke muzike. Melaka ima dva hrama, budistički i hinduistički gdje se služi besplatna hrana.

2. Varanasi (Sjeverna Indija)

Varanasi je jedan od najstarijih gradova, a nazivaju ga i kulturnim središtem Indije. Ovdje se mogu vidjeti zlatni hramovi, fabrike svile, opservatoriji, veličanstvene džamije i prekrasne plaže na kojim se obavljaju ritualna kupanja. Turistima je omogućeno i fascinantno krstarenje Gangesom. U ovaj grad možete doći kad god hoćete, a što se odlazaka tiče mještani preporučuju – ne žurite.

3. Pokhara - Nepal

U očima onih koji vjeruju Himalaji su najljepša tačka na svijetu. Ovdje možete vidjeti fascinantna jezera, okružena velikim i gustim šumama u kojima obitavaju majmuni. Pokhara ima veliki muzej koji vrijedi posjetiti, kao i prodavnice gdje se prodaje biljno vino. Također se mogu vidjeti listovi lotosa i prelijepi bijeli labudovi. Ovaj grad je poprilično miran i jeftin.

4. Langzhong - Sichuan, China

Langzhong je mjesto rođenja Luoa Xiahonga, izumitelja kineskog kalendara. Ovaj grad je povezan s poznatim pjesnicima i čuvenoj Sichuan arhitekturi. Među nevjerovatnim zdanjima su Five Dragons i Big Buddha hramovi. Za sve koji žele da na brzinu da osjete duh Kine ovo je idealno mjesto.

5. Yakushima – Južni Japan

Otok bogat raznolikim i šarolikim cvijećem ali treba se pripaziti divljih majmuna kojih ima na sve strane. Vrijedi vidjeti velike vodopade i kornjače. Zaštićen je od strane UNESCO-a. Tokom zime visoki vrhovi su prekriveni snijegom što stvara predivan kontrast s okruženjem otoka.