Upozoravaju iz FDA
15

Psi koji konzumiraju hranu bez žitarica skloni su razvoju uvećanog srca

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Psi koji konzumiraju hranu bez žitarica na bazi graška, leće ili krompira, odnosno ugljikohidrata koji zamjenjuje žitarice, skloni su razvoju neobičnog zdravstvenog stanja koje može prouzrokovati uvećano srce, upozoravaju iz američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).

Ovakvo stanje, koje se zove dilatirana kardiomiopatija, češće je kod određenih rasa pasa, ali počelo se pojavljivati i kod rasa koje nisu podložne srčanim oboljenjima.

Uzroci za ovu pojavu kriju se u nedostatku pravilne ishrane, odnosno konzumiranju pojedinih psećih konzervi koje ne sadrže potrebne žitarice, smatraju iz FDA.

"Zabrinuti smo zbog izvještaja o povećanju srčanih oboljenja kod pasa koji jedu hranu za kućne ljubimce čiji osnovni sastojci su grašak, leća, krompir i druge mahunarke", kazala je Martine Hartogenesis, doktorica iz FDA.

Tim stručnjaka iz FDA počeo je istraživati povezanost između srčanih oboljenja i sporne pseće hrane.

Kod pasa s uvećanim srcem postoji rizik od razvijanja kongestivne srčane insuficijencije ili zatajenja srca koje se javlja kada srce više ne može pumpati dovoljnu količinu krvi za snabdijevanje cijelog organizma.

Simptomi dilatirane kardiomiopatije su umor, gubitak težine i kašalj.

Iz FDA upozoravaju vlasnike ljubimaca da psi s uvećanim srcem moraju promijeniti način ishrane u konsultaciji s veterinarom. Također, oni koji primjećuju neke od simptoma kod svojih pasa, trebaju se posavjetovati s veterinarom o preventivnom djelovanju i sprečavanju razvoja oboljenja.