lifestyle
4

Prgav karakter predatora: Mačke su neurotične, dominantne i impulsivne

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dosta ljudi voli mačke zbog njihovog jedinstvenog karaktera, no opće je poznato da mačke imaju i svoju mračnu stranu.

Studija koju su proveli univerzitet u Edinburghu i zoološki vrt u Bronxu pokazala je kako su domaće mačke koje se drže kao kućni ljubimci po nekim negativnim osobinama dosta slične svojim rođacima u divljini.

Kad su poredili ponašanje divljih mački - snježnog leoparda, škotske divlje mačke i afričkog lava, istraživači su uočili kako ovi veliki predatori dijele slične karakteristike agresivnosti i neurotičnog ponašanja sa domaćim mačkama.

Dominantnost, impulsivnost i neurotično ponašanje su najčešće osobine koje su primijećene i među divljima i među domaćim mačkama.

Istraživači su koristili metodu testiranja poznatu kao "Big five" test ličnosti: otvorenost ka novim iskustvima, introvertnost/ekstrovertnost, ugodnost karaktera, savjesnost i neurotičnost.

Ispitana je skupina od 100 domaćih mačaka iz dva različita utočišta za životinje u Škotskoj, dok su divlje mačke dolazile iz zooloških vrtova i skloništa za divlje životinje u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

"One su slatke, krznene i žele se maziti, ali moramo biti svjesni toga da, ukoliko imamo mačke kao kućne ljubimce, pozivamo male predatore u našu kuću", kaže psiholog dr. Max Wachtel.

On dodaje kako je mačja veličina jedina stvar koja ih sprečava da ispolje svoju stvarnu predatorsku prirodu.

"Za mnoge ljude, mačje društvo je ipak vrijedno toga. Mačke mogu biti divno društvo. Sve dok se ne okrenu protiv vas."