lifestyle
34

Preminuo "Čovjek drvo": Bilo mu je teško zbog svih uvreda

Klix.ba
Indonežanin Dede Koswara, poznat pod nadimkom Čovjek drvo, preminuo je nakon duge borbe s rijetkom i neizlječivom bolesti.

Koswara (42) je bolovao od Lewandowsky-Lutz displazije koja uzrokuje nekontrolirane infekcije i bradavice. Zbog ove bolesti njegovo tijelo bilo je prekriveno izraslinama koje su pokrivale njegove ekstremitete, trošile energiju i ograničavale pokrete, a težile su blizu šest kilograma.

Dede je na kraju preminuo a nije ostvario svoju želju za izlječenjem i povratkom poslu stolara kojim se nekad bavio. Misteriozno oboljenje koštalo ga je braka, karijere i neovisnosti. Proseći na ulici, zaposlio se u putujućem cirkusu. Izlagao se pogledima znatiželjnika kao "Čovjek drvo s Jave".

Nadimak je dobio zbog izraslina koje su nalikovale na koru drveta, a kao posljedicu bolesti dobio je i hepatitis i poremećaj jetre. Jedan od ljekara prokomentirao je njegov teški život riječima kako je Dede klonuo duhom i da mu je bilo teško zbog svih uvreda s kojima se suočavao.

Njegova sestra kazala je kako se Dede na kraju života više njie mogao ni samostalno hraniti, ali da ipak nikada nije izgubio vjeru u pronalazak lijeka.

"Želio se oporaviti usprkos bolesti. Nosio se s bolešću iako je trpio prezir ljudi koji su ga smatrali prokletim. Želio se vratiti poslu stolara, a pušio je cigarete kako bi mu prošao dan", kazala je ona.

Prvu operaciju imao je 1996. godine, nakon čega je bio hospitalizovan 16 mjeseci i potom pušten kući jer mu ljekari nisu znali pomoći. Zbog teške bolesti Dede je bio predmet nekoliko dokumentaraca, a 2008. godine su mu izrasline hirurški odstranjene. Iako se operacija činila uspješnom, izrasline su se nažalost opet vratile.