lifestyle
31

Pokrenuta kampanja protiv kineskih restorana: "Ne jedite krznene prijatelje"

Klix.ba
Organizacija Animals Asia pokrenula je kampanju kojom pokušava utjecati na goste u kineskim restoranima da ne jedu jela pripremljena od mesa mačaka i pasa. Organizacija je lansirala čitav niz plakata koji ukazuju na to kako su životinje prijatelji, a ne hrana.

Iako se pseće i mačije meso ne konzumira u čitavoj Kini, ono se može pronaći u restoranima, pogotovo na jugu zemlje, gdje se smatra specijalitetom. Zbog toga su aktivisti iz Animals Asia svoje plakate postavili u 14 velikih kineskih gradova.

Kako se Kina sve više razvija, raste i broj kućnih ljubimaca te više od 30 miliona domaćinstava posjeduje mačku ili psa. Upravo ta rastuća populacija je ciljna grupa kampanje.

Jedan od plakata prikazuje djevojčicu koja sjedi između dva psa, dok je ruka sa kineskim štapićima usmjerena na jednog od njih.

"Ono što ste upravo stavili u usta moglo je biti partner u odrastanju vašeg djeteta. Budite zdravi. Recite ‘ne’ psećem i mačijem mesu", piše na plakatima.

Animals Asia plakatima pokušava skrenuti pažnju javnosti na zdravstvene probleme koje može uzrokovati konzumacija psećeg i mačijeg mesa te traži od građana da razmisle zašto bi jeli životinje koje bi u drugoj prilici smatrali prijateljima.

Kina, također, nema nikakvih zakona o zaštiti životinja koje nisu ugrožene.

Zajednica aktivista za prava životinja u ovoj zemlji je mala, ali polako raste. Volonteri se okupljaju kako bi organizovali spašavanja pasa i mačaka iz kamiona koji ih voze ka restoranima.

U januaru je spašeno 600 mačaka iz drvenog sanduka, nakon što je kamion oštećen u saobraćajnoj nesreći. Također, volonteri su u Pekingu 2011. godine zaustavili i konvoj kamiona koji je prevozio 500 pasa.

Irene Feng, direktorica dobrobiti pasa i mačaka u Animals Asia, ukazala je na nesigurnosti koje prate konzumaciju psećeg i mačijeg mesa.

"Istina je da, kada jedete mačku ili psa, ne znate odakle je to meso došlo i koliko je sigurno. Veliki broj pasa i mačaka dolazi direktno sa ulice, a kradu se i kućni ljubimci", rekla je Feng.