PROMO
22

Plivanjem do zdravlja: Pročitajte koje pozitivne utjecaje donosi

Opće poznata je činjenica da je plivanje aktivnost koja pozitivno utiče na kompletan zdravstveni status ličnosti.

Benefiti koje ostvarujemo bavljenjem ovim sportom su mnogobrojne kako na fiziološki tako i na morfološko funkcionalni status svakog pojedninca. Fiziološki pokazatelji pozitivnog uticaja plivanja su:

1. Zdravlje srca, krvnih sudova i respiratornog sistema

Plivanjem se jača mišić srca. Posljedica toga je bolje pumpanje krvi te bolja cirkulacija, a potom protok i rad krvožilnoga sistema. Također, plivanje utiče i na snižavanje povišenoga krvnoga tlaka. Čestim plivanjem povećava se kapacitet pluća te će se kisik bolje provoditi, a kada razvijete bolju kondiciju nećete se osjećati zapuhano i umorno. Produbljujete disanje, a upravo zbog toga je plivanje jedan od načina liječenja i smanjenja simptoma astme.

2. Regulacija tjelesne mase

Plivanje u kombinaciji s aerobikom pomaže otopiti masne naslage. Istraživanja pokazuju kako plivanjem od sat vremena topite i do 600 kalorija. Računajte na to da i promjenom tehnika plivanja oblikujete tijelo, jer na taj način masirate kožu i mišiće.

3. Nervno mišićna regulacija

Plivanjem možete smanjiti razinu stresa. Pomaže kao fizička aktivnost u otklanjanju nervoze, ali kao i aktivnost opuštanja, jer nema tjelesnoga pritiska i možete se prepustiti uticaju sredine u kojoj trenirate. Obzirom na specifičnost sredine u kojoj se provodi plivačka aktivnost mogućnost povreda je smanjena na minimum, a uticaj na motoričko-morfološki status je neprocjenjiv. Kao dobar trening plivanje aktivira i oblikuje sve mišiće, a zbog toga što ne šteti kostima preporučuje se oboljelima od artritisa i ostalih mišićno-koštanih oboljenja. Plivanjem se jača izdržljivost. Kada tek počnete plivati osjećate se uspuhano i umorno.

Naravno, treba vremena da se tijelo privikne na trening i da naučite plivati, ali jednom kada steknete sve vještine ništa vas ne usporava i tijelo se privikava na izdržljivost i snagu ove tjelovježbe. Plivanje poboljšava kordinaciju i agilnost te umanjuje rizik od bolesti. Kao što smanjuje rizik oboljenja srčanih i krvožilnih sistema, tako je jedno istraživanje pokazalo da umanjuje i rizik od dijabetesa. Svaka tjelovježba smanjuje i kontrolira razinu raznih šećera, ponajprije glukoze u krvi.

Obzirom da je plivanje bazični sport preporučuje se za djecu kao jedna od prvih aktivnosti kojim se počinje sportska karijera. Najbolje mjesto za početak bavljenja plivanjem je škola plivanja PK Sport Time. Ovaj klub omogućava svim svojim polaznicima usvajanje osnovnih plivačkih znanja i vještina kao i nastavak bavljenja plivačkim sportom sve do postizanja vrhunskih sportskih rezultata.

Članstvom u plivačkom klubu Sport Time garantuje se profesionalan pristup i rad sa vrhunskim plivačkim trenerima sa dugogodišnjim iskustvom. Rezultati u predhodnom periodu kao što su: preko 100 državnih prvaka u različitim kategorijama te veliki broj reprezentativaca koji su nastupili na najvećim svjetskim takmičenjima, europskim prvenstvima, EYOF-u te Olimpijskim igrama mladih daju za pravo plivačkom klubu Sport time da se nazove najuspješnijim plivačkim kolektivom u našoj zemlji.

Sve informacije o klubu možete pogledati na www.sporttime.ba , a za informacije o upisu možete kontaktirati putem maila [email protected] ili putem telefona +38761/386-237.