lifestyle
0

Petar Pan slavi stoti rođendan

NINA
Petar Pan, jedan od najpopularnijih junaka dječje literature, napunit će u ponedjeljak 100 godina.

S junacima knjige za djecu Jamesa Matthewa Barriea, - Petrom Panom, dječakom koji ne želi odrasti, izgubljenim dječacima, Wendy i njezinom braćom, vilom Zvončicom, zlim kapetanom Kukom i njegovim pomoćnikom Smitijem - publika se upoznala 27. decembra 1904. u londonskom pozorištu Duke of York.

Njihove avanture u zemlji Neverland, gdje žive Petar Pan, izgubljeni dječaci, Zvončica i gusari i danas su popularni, jer im se sviđa ideja da "pobjegnu od stvarnosti u zemlju fantazije, van domašaja roditelja".

Godišnjica će biti obilježena, kako je izvijestila agencija AFP, nizom manifestacija. Pozorišni muzej Covent Garden organizira tom prilikom niz dječijih radionica: za šminkanje, kostime, za kratke priče i druge.

Aukcijska kuća Sotheby's prošle sedmice je organizirala prodaju predmeta i tekstova vezanih za Petra Pana koja je donijela 165.000 eura, uručenih bolnici Great Osmond Street. Tu dječju bolnicu je Barrie još 1929. označio u svom testamentu kao korisnika autorskih prava za sve što je u vezi s Petrom Panom.

Njoj se isplaćuju svi prihodi od predstava, filmova, knjiga i proizvoda inspirisanih njegovim likom ili njegovom pričom. Uprava bolnice odbila je otkriti o kolikoj je sumi godišnje riječ, objašnjavajući da je to jedan od zahtjeva iz testamenta autora priče.

Knjiga je doživjela nekoliko filmskih adaptacija. Prva je verzija studija Disney iz 1953., a posljednja se upravo prikazuje u kinima u svijetu "Finding Neverland"