Promo
24

Oni se brinu za da svako zrno Grand kafe bude savršeno samljeveno i zapakovano

Milenko Maksimović
Milenko Maksimović
Živimo u vremenu kada smo svi pod posebnim tretmanom uzrokovanim pojavom virusa Covid 19 i kada su nam svakodnevne radne i životne aktivnosti prilagođene vanrednoj situaciji.

Većina onih kojima posao to omogućava, svoje poslovne aktivnosti obavlja iz svog doma, a svakodnevno nam dolaze upozorenja da ostanemo kod kuće. Ipak i u ovakvoj situaciji, postoje ljudi koji i dalje odgovorno obavljaju svoj posao, da bi svi mi mogli uživati u šoljici našeg omiljenog napitka. U tvornici Grand prom u mjestu Glavičice kod Bijeljine, svi uposlenici rade u drugačijim uslovima i brinu da svaki dan u trgovine širom Bosne i Hercegovine, a i do naših domova, stignu kesice mirisne svježe mjevene Grad kafe.

Jedan od tih heroja koji svakodnevno radi na svom radnom mestu operatera u pakirnici Grand kafe je Dejan Jović.

Dejan Jović
Dejan Jović

"Proces pakovanja kafe je završna tehnološka operacija i veoma je važno da bude savršeno kontrolisan da bi svaka kesica zadržala sva svojstva mirisne svježe mljevene Grand kafe. Inače, kisik je glavni krivac za kvarenje mirisa i arome kafe, tako da se prije pakovanja kod nas izvlači kisik iz kafe, a kafa se pakuje u folije koje nemaju mikroporoznost, što zadržava aromu kafe do krajnjeg roka upotrebe. Zajedno sa mojim kolegama, odgovoran sam za svaku zapakovanu kesicu kafe koja izadje iz naseg pogona. Sama činjenica da se će se ta kesica naći na policama i u domovima širom Bosne i Hercegovine, mi je dovoljan razlog da posao obavljam savjesno i odgovorno. Svaku kesicu koja zapakujem vidim u nekom domu, kako poznatim mirisom i ukusom budi neka, meni nepoznata lica. Nadam se da ćemo se svi ubrzo probuditi uz Grand kafu i vijest da je konačno završena pandemija", ističe Dejan.

"Briga o porodici i roditeljima je svakako izraženija nego inače. Sve nas pomalo muči neizvjesnot do kada će trajati ovakvo stanje. Ipak, trudim se zadržati pozitivan stav i popodnevne sate provodim u igri sa djecom, jer upravo njihovo prisustvo odnosi svaku brigu, a bezbrižna igra sa njima im pomaže da stvaraju svoj veseli i sigurni svijet. Trenutke popodnevnih predaha koristim i za uređenje zelenih površina oko našeg doma. Uz svaku novu biljku koje izraste kao plon našeg truda, u nama raste i vjera i nada u bolju budućnost", dodaje on.

Još jedan od tih nama nevidljivih heroja je i Milenko Maksimović, operater na mlinovima za hladno i toplo mljevenje kafe.

"Kao i svi drugi procesi u našoj fabrici, tako je i proces mljevenja potpuno automatizovan. Pored toga postavljeni inertni parametri se prate , mjere i kontrolišu i to spada u moju odgovornost. Moje kolege i ja smo odgovorni za svako samljeveno zrno kafe, svaku granulu koja će pri kuhanju dospjeti u šoljicu kafe naših potrošača. Ova tehnološka operacija je veoma značajna za ukus našeg čarobnog napitka, jer kod nas se vrši i granulacijska analiza mljevene kafe kojom utvrđujemo da su čestice kafe zadovoljavajuće veličine i da odgovaraju normama našeg pogona. Rad u vanrednim uslovima usljed panedemije virusa COVID 19 predstavlja izazov , gdje uz dodatne mjere zaštite i dalje treba da obavljam odgovorno svoj posao. Zvuk mlinova i osjećaj granula samljevene kafe pod prstima su moj osnovni moto za dolazak na posao uvijek, pa i sada u vanrednoj situaciji. Ovih dana smo svi psihički malo više napeti, što je sasvim razumljivo jer svako od nas nosi u sebi brigu zbog virusa, ali se trudimo da uz šoljicu kafe i poneki dobar vic razbijemo taj strah i napetost. Moj recept za ovu vanrednu situaciju je humorom i savjesnim radom do konačne pobjede, a vrijeme za opuštanje i relaksaciju nakon posla, često koristim za popravke svega i svačega što spada u moj domen znanja i vještine", rekao je Milenko.

Na svom putu od plantaža Brazila i Vijetnama, do našeg stola i užitka ispijanja mirisne svježe mljevene Grand kafe, i Dejan i Milenko su značajne karike proizvodnog procesa. Dejan i njegove kolege sa posla su nam obezbjedili savršeno zapakovanu kafu, sa svim svojim mirisnom i aromatičnim svojstvima, a Milenko i njegove kolege su za sve obezbjedili perfektno mljeveno svako zrno kafe. Zato svaki put kada otvorimo kesicu Grand kafe osjetimo onaj prepoznatljivi zanosni miris, a kada je skuhamo za naše trenutke odmora i savršen miris u ukus, upravo onaj na koji smo navikli.

Nikad niste sami, sve nas spaja Grand kafa.