lifestyle
0

Obala Slonovače: Dječije radosti usred siromaštva i neiskorištenih prirodnih resursa

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Obala Slonovače je smještena na najatraktivnijem dijelu obale Atlanskog okeana i uprkos činjenici da ima velika prirodna bogatstva i sve preduvjete da bude među najbogatijim zemljama svijeta, zbog političke nestabilnosti ona spada u red nasiromašnijih zemalja u kojoj ljudi vode golu bitku za preživljavanje, a radost i sreću je moguće vidjeti samo u očima oskudno odjevene i razigrane djece.

Analiza brojnih pokazatelja o Obali Slonovače govori o nizu paradoksa u zemlji koja je još od 15. stoljeća lučko stanište evropskih brodova i trgovaca.

Zvanični podaci govore da u Obali Slonovače skoro da i nema srednjeg sloja društva, već u njoj živi 20 posto izuzetno bogatih i čak 80 posto jako siromašnih ljudi.

U zemlji živi oko 21,1d milion ljudi, a o lošem zdravstvenom sistemu govore zastrašujući pokazatelji da na više od 7.000 stanovnika dolazi jedan doktor.

Onih 20 posto stanovnika koji su veoma bogati žive u raskošnim vilama ograđenim visokim zidovima. Ostatak stanovnika živi u neuslovnim i najčešće jednosobnim kolibama i barakama bez kupatila i toaleta. Naselja nemaju kanalizacione, niti vodovodne mreže, pa su različite epidemije česta pojava.

Zanimljivo je da je 41 posto stanovnika mlađe od 15 godina, ali problem predstavlja nedovoljan broj školskih ustanova i kvalitetnog obrazovnog sistema. Za razliku od ostatka svijeta, srijeda, četvrtak i petak su neradni dani u školama u Obali Slonovače.

Obala Slonovače ima mladu strukturu stanovnika, međutim, kao i svogdje i djeca u toj zemlji imaju svoje radosti, a među najvećim su svjetske fudbalske zvijezde koje dolaze upravo iz te zemlje. Dječaci koji najčešće bosi igraju fudbal na putevima ili livadama na tren se udalje od teške svakodnevice i pokušavaju imitirati svoje fudbalske uzore Drogbu, Tourea i druge.