Slavna arhitektica
415

Nezaboravne kreacije Zahe Hadid, dizajnerice spektakularnih građevina

Klix.ba
Zaha Hadid (Foto: Arhiv/EPA)
Zaha Hadid (Foto: Arhiv/EPA)
Slavna arhitektica Zaha Hadid, koja je preminula u maju prošle godine, ostat će zapamćena kao jedna od najistaknutijih arhitektica svoje generacije. Tokom svoje karijere je osmislila izgled brojnih građevina na svim kontinentima i prva je žena koja je za svoj rad primila zlatnu medalju Kraljevskog instituta britanskih arhitekata.

Među njenim nezaboravnim kreacijama definitivno je Lučka Kuća u Antwerpenu koja je izgrađena na mjestu nekadašnje vatrogasne stanice. Sa 12 kilometara pristaništa, Antwerpen je druga po veličini brodska luka u cijeloj Evropi. Lučka Kuća sastoji se od dvije zasebne zgrade koje su povezane vanjskim mostom, a natkrivena je staklenim krovom.

Operna kuća u Guangzhou, trećem kineskom gradu po veličini nalazi se u kompleksu veličine 70.000 metara kvadratnih nosi njen potpis. Sastoji se od dva volumena koja su prekrivena mrežom čelika, betona i stakla.

Operna kuća u Guangzhou (Foto: Instagram)
Operna kuća u Guangzhou (Foto: Instagram)

Kulturni centar Heydar Aliyev izgrađen je u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana 2012. godine. Visok je 22 metra i zauzima površinu od 57.519 metara kvadratnih. Centar je osmišljen kao dom nacionalnih kulturnih programa, a sastoji se od muzeja, auditorija i višenamjenske dvorane.

Kulturni centar Heydar Aliev (Foto: EPA-EFE)
Kulturni centar Heydar Aliev (Foto: EPA-EFE)

Dongdaemun Design Plaza je kompleks zgrada u Seulu koji je izgrađen 2014. godine. Od tada je ovo kulturno sjedište, koje se sastoji od umjetničke dvorane, muzeja, dizajnerskog laboratorija, dizajna tržišta i Dongdaemunovog historijskog i kulturnog parka, popularna turistička atrakcija. Prostor sadrži brojne višenamjenske sale, prostorije za izložbe, modne revije, koncerte i druge performanse.

Most Sheikh Zayed dug 842 metra povezuje Abu Dhabi s kopnom. Izgradnja ovog mosta trajala je osam godina, a njegovi lukovi zakrivljenog dizajna evociraju na talasaste pješčane pustinjske dine.

Most Sheikh Zayed (Foto: Instagram)
Most Sheikh Zayed (Foto: Instagram)

Projektirala je i žičaru Hungerburgbahu koja povezuje grad Innsbruck s Hungerburgom na planinama Nordkette u Austriji.

Iračko-britanska arhitektica Zaha Hadid jedna je od najpoznatijih ličnosti u svijetu arhitekture. Prva je arhitektica koja je dostigla svjetsku slavu, a njene građevine zaista su spektakularne. Osmislila je izgled galerije Serpentine Sackler u Londonu, muzeja Riverside u Glasgowu, muzeja Maxxi u Rimu, Evelyn Grace Academy u Brixtonu i brojne druge.