lifestyle
39

Nesvakidašnji fenomen: Pogledajte nove fotografije misterioznog sibirskog kratera

Klix.ba
(Foto: The Siberian Times)
Prije nekoliko dana se na ruskom poluotoku Yamal (što u prevodu znači "kraj svijeta") iznenadno pojavio ogromni krater, neobična i zasad još uvijek neobjašnjiva prirodna pojava dubine 70 metara.

Krater, koji je primijećen iz helikoptera, ovalnog je oblika – njegova dužina iznosi oko 60, širina oko 30 metara, a 80 posto njegove površine je od leda.

Sa pojavom ogromne rupe u tlu, krenule su i brojne teorije, a jedna od njih jeste i ona da se radi o djelu vanzemaljaca i tragovima neidentificiranog letećeg objekta.

Ipak, Andrei Plekhanov iz arktičkog istraživačkog centra smatra da je ova velika rupa nastala usljed velikih porasta temperatura. Zadnja dva ljeta, 2012. i 2013. godine bila su izuzetno topla za ovo područje, što je, smatraju istraživači, za svoju posljedicu moglo imati nastanak kratera.

"Ima li ovo veze sa globalnim zatopljenjem? Morali bismo nastaviti našu istragu kako bismo mogli sa sigurnošću odgovoriti na to pitanje", kaže dr. Plekhanov.

Jedna pak od teorija kaže kako se santa leda koja se nalazi u tlu, duboko ispod površine, istopila, te na taj način kreirala ogromnu rupu, piše The Siberian Times.

Neki pak vjeruju kako je krater formiran na način da je mješavina vode, soli i gasova uzrokovala podzemnu eksploziju. Ipak, istraživači su kazali kako nema tragova nikakve eksplozije.

Dr. Plekhanov kaže da nikad nije vidio ništa slično, iako je mnogo puta posjetio ovaj poluotok.

"Ovaj je krater drugačiji od svih drugih na poluotoku Yamal", navodi on.

Eksperti kažu kako ovaj fenomen može značiti ponavljanje procesa koji se odvijao prije 8 hiljada godina, kada je područje poluotoka još uvijek bilo pod vodom.

"Moguće je da se radi o ponavljanju procesa. Ukoliko se ova teorija potvrdi, bit ćemo svjedoci jedinstvenog prirodnog fenomena koji je formirao neobične predjele poluotoka Yamal", zaključio je dr. Plekhanov.