lifestyle
257

Neka svjetlo prodire: Najzanimljiviji dizajni velike Zahe Hadid

Klix.ba
Zaha Hadid, kraljica vijuga, kako su je zvali, bila je jedna od najutjecajnijih arhitekata svijeta, a danas je iznenada preminula u 65. godini. U slavu njenom predanom i često futurističkom radu donosimo vam deset najinovativnijih građevina koje je dizajnirala.

Vatrogasna stanica Vitra, Weil am Rhein (1994)

Vitra
Vitra

Bio je to prvi Zahin kompletni projekat, a okarakterisan je kao "jasna demonstracija moći arhitekture i postizanja impresivnih efekata skromnim sredstvima". Posebno divljenje izazvao je šiljati trijem koji kao da viče "hitan slučaj!". Izazovna geometrija ipak bila je previše za vatrogasce koji su se iselili iz ove građevine i ona je potom postala prostor za organizaciju različitih javnih okupljanja.

Naučni centar Phaeno, Wolfsburg (2005.)

Phaeno (Foto: EPA)
Phaeno (Foto: EPA)

Prema Zahinim riječima, ova građevina "sažima mnoge stvari na kojima je dugo radila". Kritičari su je opisali kao zapanjujuću i uzbudljivu kombinaciju betona i čelika koja dočarava moć prostora.

Most paviljon u Zaragozi (2008.)

Most paviljon (Foto: AFP)
Most paviljon (Foto: AFP)

Inspirisan gladiolama i plovidbom, Hadidin prvi završeni most prostire se na 280 metara i čini kombinaciju fiberglasa i armiranog betona preko rijeke Ebro. Pola mosta je pješačka zona, a pola izložbeni prostor i nudi potpuno drugačije iskustvo u prelaženju s jedne obale na drugu.

Akademija Evelyn Grace, London (2008.)

Evelyn Grace Academy
Evelyn Grace Academy

Ova škola u obliku slova Z u Brixtonu, južni London, ima atletsku stazu koja kroz nju prolazi.

Opera u Guangzhouu u Kini (2010.)

Guangzhou Opera
Guangzhou Opera

"Kao šljunak koji je potok poravnao erozijom", riječi su kojima je sama Hadid opisala ovu građevinu dizajniranu kako bi se savršeno uklopila sa okolinom. Ova zgrada opere smatra se jednom od najprimamljivijih na svijetu.

Most šeika Zayeda, Abu Dhabi (2010.)

Most šeika Zayeda
Most šeika Zayeda

Sa svojim lukovima i krivinama most simulira mreškanje pješčanih dina. Dug je 842 metra i nosi ime po glavnom arhitekti i bivšem predsjedniku, a najljepši je kad zasvjetli noću.

Muzej Riverside, Glasgow (2011.)

Muzej Riverside
Muzej Riverside

Prva velika zgrada slavne arhitektice u Velikoj Britaniji nazvana je Glasgowov Guggenheim i 2013. godine nagrađena priznanjem Evropski muzej godine. Ispod zapanjujućeg cinkom obloženog cik-cak krova 36 metara visoka fronta gleda na rijeku Clyde. Nudi 7.000 m2 izložbenog prostora, a izgrađena je na mjestu nekadašnjeg brodogradilišta. Koštala je 74 miliona funti, a kritikovana je jer su mnogi eksponati izloženi visoko na zidu i predaleko od pogleda.

Olimpijski centar vodenih sportova u Londonu (2012.)

Centar za vodene sportove
Centar za vodene sportove

"Gradski bazen od kojeg zastaje dah" riječi su kojima je opisan ovaj centar prvobitno izgrađen za potrebe Olimpijskih igara 2012. i za 340 miliona eura. Centar se sastoji od dva 50-metarska bazena i sjedišta za 2.500 gledalaca. Njegov krov počiva na samo tri oslonca, a ogromni prozori nude mnoštvo svjetlosti.

Centar za kulturu Heydar Aliyev u Bakuu (2012.)

Centar kulture Heydar Aliyev (Foto: EPA)
Centar kulture Heydar Aliyev (Foto: EPA)

Svojim krivinama i prostranošću ovaj kompleks u glavnom gradu Azerbejdžana osvojio je nagradu londonskog Muzeja dizajna 2014. godine. Jedan od članova žirija kazao je da je dizajn ovog centra "čist i seksi kao suknja Marilyn Monroe". Nudi odvojene prostore muzeja, auditorijuma i višenamjenske dvorane, a koštao je 250 miliona dolara. Aktivisti za ljudska prava kritikovali su ovaj projekt zbog prisilnog iseljavanja porodica iz domova na prostoru na kojem je trebao iznići.

Galaxy Soho, Peking (2012.)

Galaxy Soho (Foto: AFP)
Galaxy Soho (Foto: AFP)

Ova građevina predstavlja mješavinu mostova i platformi, a prostor je takav da se čini kao da teče oko "centralnog kanjona". Osamnaestospratnica odražava tradicionalne elemente kineske arhitekture.