Porodični dan
50

Nedjelja u Pionirskoj: Pridružite se Kiketu uz informativno-zabavni program "Zdravo svima"

Zdravo svima u Pionirskoj dolini Sarajevo
Zdravo svima u Pionirskoj dolini Sarajevo
U Pionirskoj dolini u nedjelju, 25. juna, biće organizovan veliki zabavni događaj za djecu i roditelje "Porodični dan - Zdravo svima". Ulaznice za prvih 500 djece i 500 roditelja će biti besplatne, a program koji počinje od 12 sati će voditi najpoznatiji dječiji voditelj Kike.

Ovaj porodični informativno-zabavni događaj organiziraju UNICEF BiH, koji je i omogućio dio besplatnih ulaznica, te Fondacija INFOHOUSE u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine kao dio kampanje "Mjesec roditeljstva".

Cilj događaja je upoznati javnosti o značaju imunizacije, osigurati tačne i pouzdane informacije, ali i vratiti povjerenje dijela roditelja u vakcinaciju. Upravo zbog toga partner događaja Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine poručilo je svim roditeljima da smatraju vakcinaciju investicijom u zdravlje, napredak i budućnost njihove djece, jer one spašavaju živote.

"Mi ostajemo u službi zašite zdravlja djece. Naša zajednička zadaća je da pružimo zaštitu djeci za optimalan rast i razvoj. Sva djeca trebaju da prime neophodne vakcine kako bi ih zaštitili od zaraznih bolesti. Vakcine su sigurne i učinkovite i godišnje širom svijeta spasu oko četiri miliona života. Stoga pozivamo roditelje da se obrate najbližoj zdravstvenoj ustanovi i vakcinišu svoju djecu. Također, u nedjelju u Pionirskoj dolini su vam na raspolaganju naši stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Doma zdravlja Kantona Sarajevo s kojima možete razgovarati o prednostima imunizacije, zdravim navikama u ishrani i rastu i razvoju te postaviti sva pitanja koja vas zanimaju", kazala je prof. dr. sc, Aida Ramić Čatak, doktorica medicine, pomoćnica direktora za medicinske poslove i voditeljica sektora za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Posjetioci ovog događaja biće u prilici dobiti odgovore na brojna pitanja o zdravlju svoje djece, provjeriti koje informacije su istinite i kome se obratiti za podršku. Pravilno informiranje je ključ zdravlja poručuju iz UNICEF-a.

"Ohrabrila bih roditelje da dijete odvedu pedijatru i da nastave sa redovnim planom i programom vakcinacije. U zadnjih 60 godina vakcine su spasile više dječijih života nego bilo koja druga medicinska intervencija. Imunizirana djeca imaju bolju priliku za zdravijim životom i veću vjerovatnoću da će ostvariti svoj puni potencijal. Roditelji su zbunjeni raznim netačnim informacijama koje im se plasiraju i traže odgovore na svoj pitanja na sve moguće načine kako bi se olakšala njihova odluka. Nažalost često su to informacije sumljivog porijekla na internetu. Zato pozivamo roditelje da se za savjete o vakcinaciji obrate porodičnim ljekarima i pedijatrima", rekla je dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH.

Djeca, radi kojih se ovaj događaj i organizuje, imat će priliku posjetiti i upoznati razne životinje u Pionirskoj dolini, pjevati na koncertu sa Kiketom, ali i učestvovati u kvizu i osvojiti neku od prigodnih nagrada.