lifestyle
0

Najveće svjetske rijeke su u opasnosti

Sarajevo-x.com
U rijeku Jang Ce ulijeva se više od polovine kineskog industrijskog otpada i kanalizacije. Nestale su skoro sve močvare i plavne oblasti koje se nalaze uz Dunav. Rijeka Rio Grande je postala tako plitka da se u nju ulijeva slana voda koja sa sobom donosi morsku ribu. One ugrožavaju ekosistem slatkovodne faune.

Zagađenja, globalno zagrijavanje i neograničena izgradnja mogla bi uništiti neke od najvećih i najpoznatijih svjetskih rijeka. Ovakav odnos prema rijekama u bliskoj budućnosti mogao bi učiniti da nestane hiljade ribljih vrsta, uzrokuje strašne nestašice vode

Samo 21 od 177 najdužih rijeka na planeti teku neprekinuto, svojim tokom prema moru. Ostale na sebi imaju građevine i brane koje uništavaju staništa riba koje migriraju i ostalih vrsta tako što mijenjaju prirodni tok rijeke.

Skoro jedna petina od 10 hiljada slatkovodnih biljnih i životinjskih vrsta je izumrla ili je na pragu izumiranja, stoji u izvještaju Svjetskog fonda za očuvanje prirode (WWFN).

Izvještaj se fokusirao na svjetski najvažnije rijeke: Nil, Dunav, Rio Grande, la Plata, Murray-Darling, Jang Ce, Ganges...

Dunav, koji je dom za više od polovine evropskih slatkovodnih vrsta izgubio je 80 posto okolnih močvara i plavnih oblasti koje su dom za hilade biljnih i životinjskih vrsta.

U Kini, zagađenje glavnog toka rijeke Jang Ce u posljednjih 50 godina udvostručilo se. Gomile smeća, životinjski otpad, industrijske i bolničke vode nalaze se u toj rijeci.

Nivo vode Nila, najduže rijeke na svijetu, u stalnom je opadanju. Do 2025. dostići će kritični nivo. To predstavlja opasnost za izvore pitke vode koje su ljudi koristili hiljadama godina.