Drugačija moda
6

U Los Angelesu otvoren prvi svjetski butik posvećen veganskim modnim brendovima

A. B.
U butiku su zastupnjeni inovativni materijali poput biljne vune, Foto: Vegan Fashion Library
U butiku su zastupnjeni inovativni materijali poput biljne vune, Foto: Vegan Fashion Library
"Vegan Fashion Library" naziv je prvog butika otvorenog u Los Angelesu koji je posvećen veganskim modnim brendovima. To znači da su u njemu dostupne isključivo kreacije eko, veganske i kompanija koje rade po održivim protokolima.

U ponudi ovog butika se nalaze odjeća, nakit i modni dodaci, a on je prvi koji je posvećen etičkim i veganskim dizajnerima nastao i organizaciji "Veganske sedmice mode".

U ovom butiku se mogu pronaći kreacije od inovativnog materijala kao što su veganska svila, biljna vuna i koža od kaktusa.

"Pozitivne promjene vodimo kroz svjesnu kreativnost. Iskoristimo ovu priliku da razmislimo o uzroku pandemije, da vidimo dalje od fizičke distance kako bismo stvorili novu svijest i promijenili ponašanje", ispričala je Emmanuelle Rienda, osnivačica "Veganske sedmice mode".

Ovaj butik će imati i mogućnost internet kupovine te će kupci online pretraživanjem moći odabrati odgovarajući proizvod. Moći će ih birati po kategorijama koje se kreću od etičkih alternativa životinjskim materijalima do održivosti proizvodnih procesa.

"Modna industrija pati, a veganski dizajneri su odlučili otići korak dalje i neovisno od drugih raditi s manje poznatim materijalima. Ovakav koncept veganske mode sam kreirala kako bi ih podržala. Mnogi brendovi me ne plaćaju tako da sebe lično ulažem u ovo područje. Trebamo raditi na potiskivanju naših želja i promociji suosjećanja prema životinjama i planeti kako bismo mogli kreativno odgovoriti na ono što se dešava, a to su pandemije nastale zbog eksploatacije životinja", poručila je Rienda, piše Green Queen.