Moda i ljepota
0

Svjetska banka finansirat će najbolje ideje za unapređenje zdravlja i ishrane za siromaŠne

FENA
U sklopu svog programa Sajma razvojnih ideja koji se provodi širom svijeta, Svjetska banka planira nagrade u vrijednosti od barem četiri miliona američkih dolara za inovativne lokalne projekte koji pružaju jedinstvena rješenja za unapređenje zdravlja, ishrane i životnih uvjeta za siromašne.

Program Development Marketplace 2006.-2007. odražava odlučnost Svjetske banke da podrži lokalne ideje s ciljem unapređenja životnih uvjeta za siromašne ljude širom svijeta.

Prijedlozi bi trebalo da budu dostavljeni na engleskom jeziku do 17. novembra.

Bez obzira na to da li se radi o očuvanju biodiverziteta putem aukcija za prodaju drvne građe u Latviji, recikliranju odbačene plastike u korisne objekte u Burkini Faso, razvoju ekoturizma kroz ribarenje na mušicu u Mongoliji ili korištenje odbačene vune za pravljenje izolacionog materijala u Bosni i Hercegovini, ključ za ovo takmičenje nalazi se u inovacijama.

Program Development Marketplace 2006.-2007. je otvoren za sve – grupe građanskog društva, poduzetnike u društvu, organizacije mladih, privatne fondacije, akademske krugove i korporacije iz privatnog sektora, koji imaju briljantne ali neobične ideje koje možda ne bi dobile finansiranje kroz tradicionalne kanale.

Maksimalni iznos nagrade bit će 200.000 američkih dolara po prijedlogu.

Prijedlozi za ovu godinu trebalo bi da se odnose na neku od kategorija - inovativni mehanizmi za dosezanje do ugroženih grupacija; partnerstva između javnog i privatnog sektora s ciljem unapređenja dostave zdravstvenog materijala i usluga; inovativne veze između različitih sektora, kao što su unapređenje vodosnabdijevanja, kanalizacijskih usluga, zagađenja zraka unutar prostorija, puteva idr. s ciljem prevencije bolesti, oboljenja, ozljeda, te ekonomični pristupi, metode, tehnologije za unapređenje lokalnih kapaciteta za sakupljanje, analiziranje i primjenu podataka o zdravlju, ishrani i stanovništvu.

Finalisti će biti objavljeni 8. februara 2007. godine, i predstavit će svoje ideje na centralnom Globalnom razvojnom sajmu ideja (Global Development Marketplace & Knowledge Exchange) i koji će biti organizovan u Washingtonu u toku maja 2007. godine, gdje će nezavisan žiri koji se sastoji od vodećih predstavnika akademskih krugova, građanskog društva, fondacija, vlade, donatora i Svjetske banke izabrati pobjednike.

Program Development Marketplace pokrenut je 1998. godine kao interno takmičenje Svjetske banke za finansiranje inovativnih ideja koje nisu mogle biti uključene za finansiranje uobičajenim programom finansiranja.

On je prerastao u globalni događaj koji je do sada dodijelio oko 40 miliona američkih dolara za više od 1.100 projekata u toku posljednjih sedam godina, saopćeno je iz Ureda Svjetske banke u BiH.