Moda i ljepota
0

Stari Grci bili u boljoj formi od današnjih sportista

Sarajevo-x.com
Usprkos svim našim modernim dijetama i naprednim treninzima, stari Grci su bili u boljoj fizičkoj kondiciji od modernih ljudi, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta u Leedsu.

Doktor Harry Rossiter sa Univerziteta u Leedsu do zanimljivog otkrića došao je poslije upoređivanja snage veslača starogrčkih ratnih brodova i vremena koje im je bilo potrebno da dođu na željenu destinaciju.

Naime, Rossiter je usporedio potrebnu energiju za pokretanje ratnog broda dugog 37 metara, kojeg je pokretala čista ljudska snaga od 170 veslača.

Kada je usporedio te rezultate sa tekstovima koji svjedoče o njihovom fizičkoj sposobnosti i izdržljivosti, došao je do zaključka da su stari Grci pripadali samoj eliti među sportistima, čak i po modernim standardima.

"Možda su imali neki drugi i efikasniji način veslanja, ali je vjerovatnije da su bili u odličnoj fizičkoj formi koja im je omogućavala skoro natprirodnu izdržljivost. Teško da bi današnji sportisti mogli preći istu razdaljinu istom brzinom kao stari Grci.", tvrdi Rossiter.