Moda i ljepota
52

Ručni rad na visokom nivou: Pletivo iz Sarajeva u buticima u Evropi, Aziji i Americi

Piše: L. Č.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Žene iz Sarajeva okupljene u udruženju pod nazivom "Udružene" bave se ručnim radom kao što su pletenje i heklanje i prilično su uspješne u tome. Njihovo bavljenje ručnim radom je na visokom nivou i rade prvenstveno za klijente na stranom tržištu, uglavnom za klijente iz Evrope, Azije i Amerike.

"Udružene" su se okupile u septembru 2012. godine s ciljem da kroz kreativan rad i promovisanje našeg tradicionalnog ručnog rada omoguće ženama da se ekonomski i socijalno osnaže. Žene u udruženju uglavnom pripadaju marginaliziranim grupama, pa im to pomaže da se uključe u normalne životne tokove.

Kroz udruženje je u posljednje tri godine prošlo više od 300 žena, a trenutno imaju 150 aktivnih članica koje rade na proizvodnji. Žene u ovom udruženju prolaze različite obuke i treninge, nakon čega bivaju uključene u proizvodnju za strane dizajnere.

"Kroz ručni rad, pletenje, heklanje i sl. žene se druže, to im je i neka vrsta terapije, a istovremeno i zarade novac. Žene su plaćene po učinku, a mnogo toga zavisi od sposobnosti i raspoloživosti žene. Članice koje su u stanju, pored njihovih dnevnih obaveza, odvojiti četiri-pet sati dnevno za pletenje, mogu zaraditi blizu 600 KM mjesečno", kaže za Klix.ba osnivačica ovog udruženja, bh. dizajnerica Nadira Škaljić.

"Udružene" rade za klijente iz Evrope, Azije i Amerike, a najviše za butike u Francuskoj i Japanu. Kreirale su liniju dizajna gdje su se fokusirale uglavnom na dječiju garderobu, a od ove godine tu je i kolekcija za odrasle. Svoje kreacije predstavljaju na sajmovima u inozemstvu i prodaju finalnim klijentima - buticima, robnim kućama itd. Pored toga, imaju svoje stalne klijente u inozemstvu i brendove za koje rade proizvodnju prema njihovom dizajnu.

Najviše klijenata imaju u Francuskoj, Austriji, Norveškoj i Italiji, a jedna od njih je austrijska dizajnerica Mikaela Buerger koja ima više od 60 klijenata, butika, web stranica, ekskluzivnih robnih kuća u Americi, Tokiju, Japanu..., te sa kojom surađuju već tri godine. Za ovu dizajnericu su radile čitavu kolekciju koja se sastoji od blizu 120 modela godišnje, koje ona onda distribuira po čitavom svijetu.

Prije dvije godine "Udružene" su ostvarile saradnju s jednom austrijskom robnom kućom koja ima dvije radnje u Beču i za koju prave kape i šešire, a uz pomoć Norveške ambasade u BiH povezale su se i sa grupom dizajnerica iz Norveške.

"Udružene" pripremaju i zabavu pletenja koja će biti održana 8. decembra u 18 sati u Atriju hotela Evropa, a gdje će članice udruženja sarajevskoj publici predstaviti svoje radove.