Moda i ljepota
28

Prva i najslavnija manekenka po kojoj su napravljeni mnogi kipovi u New Yorku

Klix.ba
Audrey je bila prva manekenka koja se skinula potpuno gola i pozirala
Audrey Munson bila je prvi supermodel New Yorka i inspirisala je izradu brojnih skulptura i statua u tom gradu. Vrhunac karijere doživjela 1910-ih godina kada je bila na naslovnici magazina, ali njen život je okončao tužno u jednoj do umobolnica.

Imala je crnu kosu i lijepo izvajano tijelo zbog kojeg su mnogi umjetnici radili s njom. Njen izgled ovjekovječen je statuama Civic Frame koja stoji na zgradi Općine u New York Cityju, te statuama na Frick muzeju i ispred zgrade Javne biblioteke tog grada.

Bila je i lik Kolumbije koji krasi Nacionalni spomenik američke mornarice u kolumbijskom krugu, kao i anđeo "Duh trgovine" u sjevernom podnožju Manhattan mosta.

Njene nježne karakteristike preslikane su na lice rimske boginje obilja Pomone koja se nalazi na Pultizerovoj fonatni.

"Ona je bila prvi supermodel i prva manekenka koja je bila priznata u društvu", rekla je Diane Rozas, koautorica knjige "Američka Venera: Neobični život Audrey Munson, manekenke i muze".

Audrey je rođena u Rochesteru 1891. godine. Njeni roditelji su se razveli kada je bila mlada i ona se s majkom preselila u Manhattan. Karijeru je započela kao razvedena 15-godišnja djevojka koja je šetala Broadwayeom. Tada joj je prišao fotograf koji je zamolio za fotografiju. Nakon toga postala je jedan od najtraženijih žena za poziranje u fotografiji i kiparstvu.

Bila je prva žena koja se skinula u filmu 1915. godine "Inspiracija" i zarađivala je mnogo novca koji je trošila brzinom svjetlosti. No, 1919. godine njen život kreće niz brdo. Bila je upletena u senzacionalno suđenje za ubistvo njenom bivšem stanodavcu Dr. Walteru Keeneu Wilkinsu koji je bio optužen da je ubio svoju suprugu nakon što je postao opsjednut Audrey i očajnički se želio vjenčati s njom. Osuđen je na smrt, a Audreyin ugled je potpuno uništen.

Preselila se u Mexico u New Yorku gdje njena majka išla od vrata do vrata i prodavala srebrninu kako bi preživjele. Audrey je ponovo glumila, ali se nikada nije oporavila. Pokušala je izvršiti samoubistvo tabletama, da bi devet godina kasnije bila hospitalizirana u umobolnici u Ogdnsburgu gdje je živjela do smrti (1996.).

Sahranjena je na neobilježenom groblju i potpuno zaboravljena.