Moda i ljepota
0

Pravi razlozi su ključ za uspješnu vezu

Sarajevo-x.com
Kako sačuvati ozbiljnu vezu kada zaljubljenost izblijedi, a kontrolu preuzmu svakodnevnica i monotonija? Na Univerzitetu Rochester urađena je studija koja jasno pokazuje da žrtvovanje pomaže poboljšanju ljubavnog odnosa, ali samo ako to radite iz pravih razloga.

Ako uradite nešto kako biste pomogli svome partneru, da li mislite da razlozi nisu bitni? Istraživanja na Univerzitetu Rochester pokazuju da su volja i razlozi zbog kojih radite pozitivne stvari ključni za vaš dobar odnos.

Rezultati studije su pokazali da mala i velika žrtvovanja za partnera vrijede samo ukoliko ih radite zbog sebe i iz pravih razloga.

Teorija o samovolji je osnova za razvitak ljudske motivacije, a razvili su je Edward Deci i Richard Ryan, profesori psihologije na Univerzitetu Rochester.

Kako bi dali odgovor na osnovnu zagonetku ljubavnih veza - kako je održati stabilnom i ispunjenom - psiholozi su zamolili 266 muškaraca i žena da tokom dvije sedmice dokumentuju svoja ili partnerova pozitivna ponašanja koja pospješuju vezu. Ta ponašanja podrazumijevaju bilo kakvo žrtvovanje ili prilagodbu jednog partnera u vezi.

Rezultati su pokazali, da su mnogo sretniji i odaniji partneri koji su se trudili oko svoje veze odnosno svog izabranika jer su osjećali potrebu za tim i zato što su to zaista željeli, a ne zato jer su osjećali obavezu ili pritisak.

Studija je također jasno pokazala da partneri nakon određenog žrvovanja svog životnog saputnika postaju više motivisani da i oni urade dobre stvari kako bi poboljšali svoju vezu.

Ova istraživanju imaju i aspekte praktične primjene. Naime, saznanja studije mogu se iskoristiti prilikom terapija za parove koji imaju poteškoće. Ove informacije pojašnjavaju zašto neke veze nisu ispunjene iako na prvi pogled djeluju kao apsolutno intaktne.