Moda i ljepota
273

Potraga za glatkom kožom ne prestaje: Brijanje lica kod žena je novi trend u depilaciji

Klix.ba
Foto: YouTube
Foto: YouTube
Sve više žena brije lice, baš onako kako to rade muškarci. Iako ova metoda depilacije kod žena izaziva dosta čuđenja, među poznatnim osobama i kozmetičkim blogericama je sve popularnija.

Mnoge žene su dugo krišom brijale lice, jer smatraju da tom praksom koža postaje glađa i sjajnija. Vjerovatno ste čuli da su Marilyn Monroe i Elizabeth Taylor bile vjerne ovoj praksi, a hiljadama godina prije to je radila i Kleopatra.

YouTube je preplavljen videima na kojima ova praksa brijanja lica kod žena izgleda zaista privlačno.

Međutim, mnoge žene strahuju da će im dlačice na licu rasti brže i postati tamnije. Debbie Palmer, dermatolog, za Huffington Post kaže da to nije istina.

"Brijanje ne mijenja broj folikula u koži ili stopu rasta kose", rekla je Palmer.

Dermatolog Amy McMichael je 2014. godine za "Scientific American" rekla da dugoročno uklanjanje dlačica može smanjiti njihov ponovni rast.

I mnoge modne i kozmetičke blogirice se zaklinju u britvu, a savjetuju korištenje na suhoj koži, brzim pokretim pod uglom od 45 stepeni.

Palmer preporučuje brijače na baterije, a poznata holivudska kozmetičarka Kate Somerville, koja je priznala da mnoge njene klijentice koriste ovu metodu, rekla je za NewYork Times da koristi "Gillette Mach3" jednom sedmično.

Saglasne su je razlika vidljiva, bez obzira na to za koji se alat odlučite.

Dermatolozi upozoravaju da brijanje kod žena s problematičnom kožom sklonom aknama nije sigurno, jer može doći do povreda. Poznata kozmetičarka Kari Bauce savjetuje da prvo očistite lice i da sačekate bar sat vremena prije nego se našminkate ili stavite hidratantnu kremu na licu.

Ova tema izazvala je različite reakcije na društvenim mrežama. Mnoge žene ne žele prihvatiti ovaj savjet i smatraju kako se radi o još jednom nepotrebnom trendu koji će ženama samo zakomplicirati život.