Moda i ljepota
10

Najbolja nezdrava hrana

Sarajevo-x.com
Zdrava hrana je trenutno jako popularna. Ipak, kada nas glad uhvati, bez obzira koliko željeli da se zdravo hranimo, u tim trenucima ne razmišljamo o lešo piletini, nezačinjenoj zelenoj salati i kuhanom kupusu, nego o nečemu masnom i začinjenom. Redakcija portala Sarajevo-x.com, sastavila je jednu subjektivnu listu najboljih nezdravih jela.

Da se nutricioniste pita, ova jela bi bila izbačena sa svih jelovnika širom svijeta. Čemu bi se onda radovali? Srećom, njih se ništa ne pita niti ih ko sluša. Naravno da treba paziti šta, kako i koliko jedemo. Ipak, ljudima je potreban i ukus, a to znači masnoća. Prema našem skromnom mišljenju ovo su najbolja nezdrava jela.

[SLIKA]4[/SLIKA]Hamburgeri

Nema ništa bolje nego pojesti dobro ispečen hamburger u dobrom pecivu i zaliti coca-colom. Da bi imao onaj pravi dobri ukus, mora biti malo masniji. Jedna kriška sira pretvorit će ga u ukusni cheeseburger. Ipak na umu imajte da jedan burger prosječne veličine ima oko 1000 kalorija i između 55 i 65 grama masnoće. Varijacija na temu: Pljeskavica u somunu

[SLIKA]3[/SLIKA]Ćevapi

Ima li išta ljepše od porcije ćevapa sa lukom i čaša kiselog mlijeka. Možda za neke i ima, ali ovo jelo je jedno od najboljih koje postoji. Ikad! Zdravstvene implikacije su višestruke. Visok holesterol, visok pritisak i srčani udar. U porciji ćevapa u sebe ćete unijeti oko 500 kalorija i između 25 i 30 grama masnoće. I ne zaboravite, poslije svake porcije ćevapa, žvačite Orbit. On skoro pa učinkovito rješava problem neugodnog zadaha. Varijacija na temu: Nema - ćevapi su jedinstveni.

[SLIKA]1[/SLIKA]Lazanje

Ovo talijansko jelo je toliko dobro, da jednostavno previdite koliko je nezdravo. Za neupućene, ako ih ima, riječ je o složencu sa tjesteninom, sosom od mljevenog mesa i jednom ili više vrsta sira. Porcija lazanja u prosjeku ima između 500 i 600 kalorija te oko 35 grama masnoće. Varijacije na temu: Vegetarijanske lazanje i lazanja sa špinatom (talijanska zeljanica?!)

[SLIKA]5[/SLIKA]Burek

Burek je najbolji drug ćevapima. Ponos i dika ove nam naše domovine. Često je u buregdžinicama premasan te obično mame prave najbolje bureke. Najbolji burek se peče ispod sača. Međutim ni ostalim ništa ne fali. Može biti sa mljevenim i sjeckanim mesom. Mi preferiramo sa mljevenim. U porciji bureka (cca. 250 g) dočekat će vas oko 660 kalorija i 47 grama masnoće (minimum). Varijacije na temu: Buredžici preliveni mješavinom jogurta i pavlake sa bijelim lukom te ostala jela iz porodice pita (sirnica, zeljanica, krompiruša...)

[SLIKA]8[/SLIKA]Pomfrit

Pomfrit je možda najnezdraviji od svih navedenih jela. Osnovni razlog tome je da se prži u ulju koje je nekvalitetno i u kojem je već više puta prženo još mnoštvo hrane. To je nezdravo, a neke studije su tvrdile da je takvo ulje nakon kratkog vremenskog perioda. U porciji pomfrita nalazi se između 600 i 1000 kalorija, sa oko 35 grama masnoće. Varijacije na temu: Sve prženo u dubokoj masnoći

[SLIKA]7[/SLIKA]Janjeće pečenje

Iako već nekoliko godina slavni Gojko nije s nama, Bosanci će i dalje ići "Kod Gojka" svake godine kada krenu na more. Možda neće sjediti baš u tom restoranu, ali ime će ostati. Porcija dobro pečene janjetina sa ražnja sa dva-tri pečena krompirića poklonit će vam oko 950 kalorija (u zavisnosti od dijela koje jedete možda i više) te oko 65 grama masnoće. Varijacija na temu: Teletina ispod sača. /B.L.