Metroseksualnost uzima maha
0

Muškarci dnevno "potroše" 83 minute na uljepšavanje

Sarajevo-x.com
Godinama su muškarci ženama prigovarali zbog toga što im treba mnogo vremena da se spreme za izlazak, međutim ta vremena su prošla. Sada se muškarci duže spremaju za izlazak od žena, podaci su nedavno objavljenog istraživanja.

Naime, istraživanje je pokazalo da prosječni muškarac potroši čak 83 minute dnevno na kupanje, brijanje, odabir odjeće, pravljenje frizure, te nanošenje hidratantnih krema.

Žene, pak, dnevno potroše 79 minuta na uljepšavanje, odnosno na odabir odjeće, šminkanje i uređivanje kose.

"Nekada davno bilo je u modi da muškarac izgleda kao da nije potrošio više od nekoliko minuta za jutarnje dotjerivanje, međutim, danas svako cijeni čovjeka koji se brine za svoj izgled, čovjeka koji lijepo miriše i izgleda kao da je utrošio veliki napor da postigne takav izgled", kazao je Simon Comins, direktor jedne britanske drogerije.

On je dodao i to kako su u prošlosti miljenici javnosti bile slavne osobe poput Liama Gallaghera, Brada Pitta ili Russella Crowea, kojima nije smetalo što su neobrijani, te su na sebe uvijek navlačili neke stare "krpe", dok su danas miljenici upravo muškarci koji mnogo pažnje posvećuju svom izgledu, a među njima su David Beckham, Cristiano Ronaldo, te Zac Efron.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 3.000 muškaraca pokazalo je da ujutro ispod tuša provedu prosječno 23 minute, dok su ženama potrebne 22 minute.

Također, muškarcima je potrebno čak 18 minuta da se obriju, dok je ženama, iako one depiliraju pazuh, noge i bikini zonu, potrebno svega 14 minuta.

I u biranju odjeće muškarcima treba više vremena. Naime, dok se odluče šta će tog dana obući, oni "potroše" 13 minuta, dok pripadnice ljepšeg spola to učine za 10 minuta.

Osim toga, pravljenje frizure i mazanje kremama muškarcima odnosi 17 minuta dnevno, dok je ženama za to potrebno nešto više, odnosno 22 minute.

Istraživanje je pokazalo i to da trećina muškaraca redovno prati modne časopise, te magazine koji reklamiraju nove proizvode, ali i to da 29 posto njih kupuje isključivo dizajnirane stvari.

Muškarci, također, jednom mjesečno odlaze u kupovinu odjeće i kozmetičkih proizvoda, a 66 posto ispitanih je priznalo kako voli voditi brigu o svom izgledu koliko god je to moguće.

Dvije trećine pripadnika jačeg spola je ponosno na svoj izgled, dok je 34 posto ispitanika istaklo kako ne vide problem u tome što žele imati isto vremena za spremanje koliko i žene.

Neki od proizvoda koje skoro svaki muškarac mora imati su vosak, odnosno gel za kosu, krema za brijanje, losion poslije brijanja, parfem, te šampon i regenerator za kosu, objavio je Daily Mail.