Moda i ljepota
6

Modna kuća zahtijeva od manekenki da jedu tokom snimanja pred osobama s kojim rade

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanska modna kuća Rose & Willard zahtijeva od modela da potpišu ugovor u kojem pristaju da jedu tokom snimanja i pred ljudima s kojima rade.

Ovu odluku su donijeli nakon što su neke djevojke padale u nesvijest jer nisu htjele jesti prije snimanja kako bi izgledale vitko. Također, neke su bili delirične i pričale su nepovezano.

Osnivač firme Rose & Willard Heidy Rehman predstavio je klauzulu ugovora o kojoj modeli ne mogu pregovarati. Modeli će morati jesti dok ih drugi posmatraju ili jedu s njima, a cilj je promovisati bolje standarde za zdravlje u ovoj industriji. Motivaciju su dobili nakon što je parlament donio odluku da se premršavim manekenkama zabrani hodanje na pisti jer promoviraju negativne aspekte industrije kao što je poremećaj u prehrani.

"Modeli neće samo jesti obroke već će to raditi u našem prisustvu. Neće se moći izvući s tim da pojedu krišku krastavca ili bace hranu pod izgovorom da će jesti kasnije", kazao je Rehman.

Parlament će na sljedećoj sjednici donijeti odluku o strožijem kažnjavanju stranih modela koji u Velikoj Britaniji rade ilegalno. No, neće usvojiti evropski standard u manekenstvu, a to bi značilo da se zabrani rad modelima koji imaju Tjelesni indeks mase 18 i manje. Umjesto toga, donijet će zakon kojim će rad na pistama biti zabranjen mlađima od 18 godina.

Modna kuća Rose & Willard već duži period radi na promoviranju zdravog načina života u modnoj industriji.

"I ranije smo govorili o mršavim modelima. Mi ih nikada nismo koristili. Trenutno modeli na našoj web stranici nisu modeli u stvarnom životu. To su profesionalne žene koje nisu manekenke. Vjerujemo da su dovoljno atraktivne da predstavljaju ono što prodajemo i da se naši kupci mogu vidjeti u tome", kazali su iz ove kuće.