Uspjeh bh. reprezentacije
87

Mladi frizer Haris Alagić osvojio četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Parizu

N. O.
Reprezentacija frizera Bosne i Hercegovine ostvarila je značajan uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Parizu gdje su u ukupnom plasmanu završili na četvrtom mjestu, a mladi Haris Alagić je u juniorskoj kategoriji osvojio također četvrto mjesto.

Dvadesetjednogodišnji Haris Alagić na Svjetskom prvenstvu osvojio je četvrto mjesto s kreacijom ženske frizure u kategoriji Bridal Style.

Alagić je frizerski reprezentativac Bosne i Hercegovine od 2017. godine, a u razgovoru za Klix.ba podijelio je utiske s prvenstva te pojasnio kako ono funkcioniše.

"Imamo svoj frizerski savez koji nam je pokriće u smislu odlaska na takmičenja, ali ne i u smislu finansiranja. Od 2017. godine, kada sam se prvi put okušao na takmičenju, predstavljam BiH", pojasnio nam je Alagić.

"Ove godine sam državni prvak u juniorskoj konkurenciji u ženskoj modi. Sam taj plasman mi je omogućio odlazak na Svjetsko prvenstvo - može se shvatiti da je to neki vid kvalifikacija", dodaje.

Svjetsko prvenstvo se održava u Parizu pod pokroviteljstvom OMC HAIRWORLD, krovne svjetske frizerske organizacije čiji je Savez frizera u BiH dugogodišnji član.

Na takmičenju je učestvovalo 40ak zemalja, dok se Alagić takmičio individualno i osvojio četvrto mjesto u kategoriji Bridal Style.

"Glavna podjela na prvenstvu je na muške i ženske kategorije, kao i na juniore (ispod 21 godine) i seniore (stariji od 21 godine). Otprilike i u muškim i u ženskim kategorijama postoji od 10 do 15 disciplina", pojašnjava dalje Alagić.

Nakon ovog takmičenja je uslijedilo takmičenje u Beogradu - otvoreno državno prvenstvo Srbije gdje je se Alagić mogao pohvaliti još jednim značajnim rezultatom - postao je juniorski šampion u večernjoj modi.

Mladi Haris bio je državni prvak BiH i 2018. godine, a takmičio se i ekipno iste godine na svjetskom prvenstvu kada su osvojili treće mjesto.