Debela istina
14

Mitovi i zablude o celulitu

Sarajevo-x.com
Ako ste do sada živjeli u ubijeđenju da će vas redovno unošenje vode u organizam, naporno vježbanje i zdrava ishrana omogućiti nesmetano uživanje u vlastitom tijelu bez celulita, onda je krajnje vrijeme da saznate pravu istinu. Muškarci, ne bi bilo loše da i vi pročitate ono što slijedi, jer nisu pripadnice nježnijeg spola jedine žrtve celulita.

Pijte vodu i smanjite celulit

Pogrešno.

Vjerovali ili ne, sama ideja da će konzumiranje velikih količina vode izazvati bilokakve promjene na koži potpuno je pogrešna, osim u slučaju da ste, medicinski govoreći, potpuno dehidrirali. Činjenica je da konzumiranjem većih količina vode iz organizma ne možete ukloniti bilokakve toksine, koji su odgovorni za nastanak celulita.

Vježbanje kao prevencija

Pogrešno.

Čak i na tijelu najvitalnijih osoba koje se bave sportom može se pojaviti celulit. Ali, ono što treba naglasiti jeste to da što manje masti imate, to su manje šanse da će se celulit poput epidemije raširiti po vašem tijelu. Stoga, iako ne možete potpuno ukloniti mogućnost pojave celulita, svakako ne odustajte od redovne fizičke aktivnosti, kako biste sagorjeli nezdrave masnoće i povećali mišićnu masu.

Uklonite celulit liposukcijom

Pogrešno.

Liposukcija je estetski operativni zahvat koji podrazumijeva odstranjanje, tačnije, usisavanje nepoželjnih masnih naslaga, smještenih odmah ispod kože, zbog čega dio tijela zahvaćenog celulitom može izgledati još gore. Većina savjesnih plastičnih hirurga nikada ne bi preporučila liposukciju kao rješenje za pacijente koji se žele osloboditi noćne more zvane celulit.

Zdrava ishrana spriječava nastanak celulita

Pogrešno.

Zdrava i kvalitetna ishrana nikada ne može biti pogrešna ideja, ali trebate biti svjesni da određene namirnice neće biti djelotvorne u prevenciji ili liječenju celulita. S druge strane, nezdrava hrana koja deblja može vas učiniti sklonima pojavi "narandžine kore". Svakako nemojte nasjedati na tzv. anti-celulitne dodatke prehrani, jer realno nema dokaza da su učinkoviti u borbi protiv nimalo privlačnog celulita.

Celulit se može pojaviti samo kod žena

Pogrešno.

Muškarci ipak nisu imuni na celulit. Tako je nedavno istraživanje pokazalo da se najmanje 6.000 Amerikanaca prošle godine podvrglo različitim anti-celulitnim tretmanima. Pojedini naučnici su mišljenja da muškarci koji imaju problema s celulitom zapravo imaju niže količine androgenih ("muških") hormona. Kod muškaraca se celulilt ipak vrlo rijetko može primijetiti, jer je njihovo potkožno tkivo drukčije građe. Naime, kod žena su kolagene vezine niti raspoređene vertikalno, a kod muškaraca posjeduju mrežastu strukturu koja spriječava širenje suvišne masti u kožu.